Hoppa till huvudinnehållet

Efter SD-beslut: Skara vill stoppa Olinsgymnasiets satsning i Götene

Publicerad:
Olinsgymnasiet öppnar till hösten i Götene och vill fortsätta satsningen. Men Skara kommun motsätter sig både nya program och utökning av de befintliga.
Olinsgymnasiet öppnar till hösten i Götene och vill fortsätta satsningen. Men Skara kommun motsätter sig både nya program och utökning av de befintliga. Foto: Thomas Kühnel

Olinsgymnasiet vill fortsätta satsningen i Götene med både nya program och utökning av de befintliga.

Men sedan Sverigedemokraterna använt sig av sin vågmästarroll föreslår Skara kommun i ett remissyttrande att Skolinspektionen stoppar etableringarna.

– Vi ser alltid till vad som är bäst för Skara. Och eftersom Götene ingår i Skaras i upptagningsområde vill vi inte utsätta Katedralskolan för ytterligare konkurrens, säger Gunnar Söderholm, SD-ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Olinsgymnasiet har ansökt om att få starta nya program i Falköping och om både utökningar och nya inriktningar i Götene. Här finns bland annat en ansökan om att få starta det nya försäljnings- och serviceprogrammet.

Götene kommun ställer sig bakom ansökningarna, medan Falköpings kommun har sagt nej.

Ville passa

När Skaras barn- och utbildningsnämnd vid torsdagens sammanträde skulle yttra sig i rollen som remissinstans, föreslog den styrande alliansen att kommunen skulle passa; ”vi har ingen åsikt”.

- Normalt sett följer vi hemkommunens yttrande. Men vi tyckte det kändes konstigt att vara negativ till etableringen i Falköping och positiv till Götene. Eftersom de yttrat sig olika ville vi inte ta ställning, säger nämndordföranden Lotta Grönlund Plöen (M).

Stort överskott

Den rödgröna oppositionen såg det annorlunda, och fick med sig SD på ett negativt yttrande i båda fallen. Motiveringen var bland annat att Gymnasium Skaraborg i dag har ett stort överskott på platser.

- Vi har 1000 fler platser än elever i Skaraborg, samtidigt som vi i nämnden för diskussioner om hur vi ska skapa en hållbar framtid för Katedralskolan. Att då ställa sig positiv till nya program som vi till viss del har själva, är en ekvation som inte går ihop, säger nämndens andra viceordförande Therese Kristiansson (S).

Det här var ett resonemang som Gunnar Söderholm köpte.

- Vi vägde för och emot. Men vi har sett en katastrofal minskning av antalet elever på Katedralskolan, det var det som fällde utslaget. Det gäller att återställa skolans rykte, och då kan vi inte fortsätta tappa elever på det här sättet, säger han.

Katedral först

I och med beslutet ställer sig Skara på samma sida som Lidköping i synen på utökningarna i Götene.

- Allt fler kommuner i Skaraborg ser det på samma sätt som vi. Det blir en ohållbar situationen om vi fortsätter säga ja till fler program. För vår del behöver Katedralskolan komma först, säger Therese Kristiansson.

Lotta Grönlund Plöen kan till viss del förstå argumentationen.

- Jag förstår att de ser hotet mot Katedral, men jag tycker ändå att det är tråkigt. Min ideologiska inställning är att kommunen inte alltid är den bästa huvudmannen. Må bästa skola vinna, säger hon.

Artikeltaggar

Kristian WejshagOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.