Varför får inte personal högre status inom LSS?

Insändare
PUBLICERAD:

När ska ledningen inom LSS i Lidköping lyssna på sin personal och ta till vara den enorma kompetens, vilja och intresse som många medarbetare verkligen har. Vilket behövs för att göra framsteg med brukaren.

När ska ledningen inom LSS i Lidköping förstå hur mycket kunskap, kompetens och intresse som krävs för att brukaren/individen ska utvecklas och få en fungerande vardag.

När ska ledningen inom LSS i Lidköping sluta med sin ”tystnadskultur” då personal som vågar stå upp för en fungerande verksamhet hos brukaren måste sluta, min åsikt säga upp sig.

Jag har haft flertal möten med olika chefer inom LSS-verksamheten där vi har diskuterat hur viktigt det är med ”rätt” personal flera gånger. Det räcker inte med att sitta och lyssna på en massa möten utan det måste till stora förändringar i ledningsorganisationen så att kompetent personal ges rätt förutsättningar. Detta för att personalen ska orka arbeta kvar och göra det viktiga arbetet som de utför hos brukaren.

Helena

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.