Våga ta ställning mot Kinas brott

Insändare
PUBLICERAD:

Kinaregimens brott mot uigurerna i Xinjiangprovinsen har rört upp känslorna. H&M:s bojkott av bomull från Xinjiang har inte oväntat mött kommuniststyrets ilska. Den svenska klädjätten har trots det inte lagt sig platt på marken, vilket är hedrande.

Vi behöver agera mot kommunistregims brott och våga ta de kortsiktiga ekonomiska risker som ett ställningstagande medför. Ett av Kinas främsta vapen mot kritiker är hotet att sluta handla med dem. Men jag är övertygad om att H&M vinner i det långa loppet. Brott har aldrig gynnat en hållbar ekonomisk utveckling.

Vi behöver också se hela bilden av kommunistpartiets förtryck. Bland de värst drabbade är utövarna av den andliga metoden Falun Gong. De tror på sanning, godhet, tålamod, men har drabbas av kommunistpartiets lögner, hat och förtryck. De utsätts för organstöld som förser Kinas transplantationssjukhus med organ. Falun Gong har varit förföljt sedan 1999 och tusentals utövare sitter oskyldigt fängslade, i alla Kinas provinser. Liksom uigurerna tvingas de till slavarbetare.

Medmänskliga ställningstaganden från företag, politiker och privatpersoner kan påverka Kina.

Vi kan stoppa de omänskliga brotten, om vi bara har modet.

Christina Skoog Bender

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.