Hoppa till huvudinnehållet

Högt tryck på ferieplatser i Götene: ”Hoppas att så få som möjligt blir utan”

Publicerad:
Precis som i fjol kommer ungdomarna att arbeta utomhus i största möjliga mån. Förra sommaren bekämpades jättebalsamin i Hällekis.
Precis som i fjol kommer ungdomarna att arbeta utomhus i största möjliga mån. Förra sommaren bekämpades jättebalsamin i Hällekis. Foto: Felicia Sundblad

Ett hundratal ungdomar får möjligheten till feriepraktik i Götene kommuns regi i sommar.

– I stora drag kör vi samma upplägg som i fjol, vilket innebär att ungdomarna arbetar utomhus i största möjliga mån, säger Jasmin Julardzija, enhetschef på AME i Götene.

Pandemin och restriktionerna sätter onekligen en del krokben. I fjol fick AME (Arbetsmarknadsenheten), som ansvarar för feriepraktiken, en tuff uppgift att få ihop platser när förutsättningarna ändrades med kort varsel.

Då slopades plötsligt 100 ordinarie platser efter restriktioner från Arbetsmiljöverket och SKR med motiveringen att minderåriga inte ska arbeta i människonära yrken där de kan utsättas för covid-19.

Tackar föreningarna

AME fick helt enkelt tänka om och hitta nya, alternativa ferieplatser. Uppdraget lyckades. Den gör att startsträckan inte blir lika lång den här gången.

– Vi lärde oss ganska mycket i fjol och har stor nytta av den erfarenheten när vi gör årets planering. Men vi hade inte klarat detta utan våra föreningar som erbjuder platser och hjälper oss under rådande omständigheter. Dem vill jag ge en extra kram till, säger Jasmin Julardzija.

Jasmin Julardzija, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Götene.
Jasmin Julardzija, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Götene. Foto: Jens Fritzson

115 lediga platser

Feriepraktiken vänder sig till de som är födda 2004 eller 2005, och som är skrivna i Götene kommun. I dagsläget erbjuds 115 lediga platser.

– Vi har anpassat alla platser så gott vi kan efter de restriktioner som råder. Vi hoppas att få klart med några platser till före sommaren – och att vi inte tappar befintliga som vi har i dag.

När ansökningstiden gick ut i torsdags hade närmare 140 ungdomar sökt.

Platserna kommer att lottas ut. De ungdomar som inte får feriepraktik i första läget hamnar på en reservlista och kan komma att tillfrågas om eventuella luckor skulle uppstå.

– Vi hoppas att så få som möjligt av de som ansökt blir utan feriepraktik.

UngDrive ersätter sommarlovsentreprenörerna i Götene

Inget krav

På grund av pandemin är det heller inte i år krav hos kommunen att erbjuda feriepraktik. Exempelvis slopar Töreboda kommun sin feriepraktik för andra året i rad.

– Trots omständigheterna som är tycker vi att det är jätteviktigt att ge våra ungdomar denna möjlighet och erfarenhet. Alla vi på enheten har hela tiden haft målet att få fram så många platser som möjligt och hitta handledare.

Jättebalsamin darrar när feriepraktikanterna är i farten

Artikeltaggar

AMEFeriepraktikGöteneGötene kommun (org)Nyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.