Ida B Olsson: ”Gå på picknick och ta vara på våren”

Åsikter
PUBLICERAD:
NLT:s gästkrönikör Ida B Olsson uppmanar oss att ta vara på och njuta av våren.

Det droppar från taken och det poppar upp vitsippor på marken. Ljuset smyger sig längre in på kvällen och väcker dig tidigare på morgonen. Ögonen kliar av pollenstoft och nåde den som nyser i covid-tider. Träng ner den till en fis istället så kommer du lättare undan.

Som björnen som gått i ide öppnas synen, dofterna, ljuden och känslorna. Det liksom bubblar lite möjligheter igen. Som om ABBAs toner spelas inuti huvudet – The winner takes it all… Vi överlevde ännu en vinter. En genomjädrigt ,lång ,fruktansvärt mörk och kall sådan. Vi vann över den! Jag är så less på min vinterjacka att jag nästan vill elda upp den. Som en vårbrasa vill jag tutta eld på den och låtsas som om våren och sommaren är här för att stanna för evigt.

Bäddrat bland soliga bilder

Jag har tittat på hus i Frankrike, resor till Karibien och bläddrat bland soliga bilder på palmer. Jag har nästan tänkt emigrera några gånger dit men nu är det som att allt är förlåtet. Jag älskar Sverige igen och känner att det pirrar och spritter i kroppen av förväntan! Lyckorus för varje vaccindos som når en människa, när vårjackan kommer till sin användning, barnen kan lämna vantarna hemma på väg till skolan, gruset borstas bort från gatorna och en kan sitta i solvägga me en köpp och kaaaanske ta av tröjan.

Jo mina vänner. Nu ska jag säga till dig att du ska fixa trädgården och putsa bilen om du gillar sånt. Annars ska du lägga minsta möjliga tid på det och lägga din tid på det DU önskar fira in våren med! Ingen minns dagar som en rensade land och tvättade vinterdäcken till förvaring.

Mången minns dagar som en tog med sig picknick och sina älsklingar på en vandring. När en stängde av skärmar och satte på sig sina intryck som din kropp belönat dig med. När en såg till att njuta av älskog med den du älskar till tonerna av vårens vibrationer i kroppen!

Lev för jössenamn när du kan. Lev! Håll inte igen på dessa ljusa månader nu. Det kommer tid att hinna med allt tradigt sen igen. Efter detta år förtjänar vi njutning! Njuta för allt vad vi kan på alla sätt!

Ta för dig

Så ta för dig av våren! Jämför inte med hur någon annan spenderar tiden efter mörkret. Du är din kompass och vägledare i livet och du kanske inte alls vill det grannen gör.

Jag ska i alla fall låta blommorna växa vilt, strunta i att tjata på barnen om jacka när det egentligen behövs, lämna fönstren sketna tills det regnar en dag och unna mig en lång tur på cykeln eller mysjogg med fikastopp. Jag ska lägga scrollandet åt sidan och ta fram en bok i en solstol med filten över mig, jag ska känna varmare grader i havet och doppa mig istället för att sortera strumpor som ändå försvunnit. Jag ska överraska barnen med en glass i hamnen istället för den gröna smoothien en helt vanlig tisdag i april och skogsbada med dem efteråt.

Våren alltså! Livet! Nu jädrar ska vi njuta av vårens möjligheter och unna oss allt och lite därtill. Skapa minnen för livet och lugn i själen. Se, andas, känn det du mår bra av!

Ha en härlig april.

Kärlek i massvis

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.