Inga hållbara argument om PBM

Insändare
PUBLICERAD:

Hej Kenneth E & Lotta!

Jag inleder med att säga att jag är hyfsat intresserad av bilar (läs engelska sportbilar), samtidigt som jag nog kan härröras till den grupp som ni menar är ”gnällspikar” när det kommer till BPM (eller SM i bottenskrap) och jag skrev minst två insändare gällande detta för cirka två år sedan. Då fick jag kommentarer om att jag troligtvis åkte runt i en båt på Vänern sommartid och skulle tänka mig för utifrån de utsläpp jag stod för. Jag åkte dessvärre inte båt på Vänern. Inte nu heller.

Barnen och jag gillar fina bilar och motorljud. Vi stannar gärna upp för att lyssna när en Audi R8 varvar upp, se när en fin Triumph glider förbi eller så gasar vi på för att hänga på en Tesla i hastighet trots att vi (läs jag) inte har en rimlig chans.

Jag skulle också kunna fråga min vänskapskrets om vad de tycker om BPM och därefter hänvisa till att ”majoriteten tycker” och få motsatt svar av vad ni redovisar. ”Vi tycker och vi känner” är viktiga inslag i en lokaltidning, men det är knappast hållbart som argument. Tyvärr.

Hållbarhet utifrån miljö är något som på flera sätt ligger Lidköpings kommun varmt om hjärtat och det är nog där en del av oss inte kan se hur kommunens aktiva arbete utifrån detta rimmar med att vara arrangör av BPM. Enligt en artikel publicerad i Falköpings tidning redan 25/9 2017 så framgår det att Lidköpings kommun då betalade 100 utsläppsrätter via Naturskyddsföreningen. Detta motsvarade att 6 750 fordon i snitt färdades tre varv runt jorden eller mer än halvvägs till månen.

Det var 2017. Fem år senare är vi i 2021. Så på er ställda fråga om att BPM har inverkan på hälsa och klimat? Troligtvis, ja. Annars har jag, och säkert fler (iaf de som tog beslutet om att köpa utsläppsrätterna) missat något. Eller ni?

Ni gör jämförelser till ”gammeldans och hantverk” och kopplar till ull och garn. Gammeldans och dess inverkan på klimat vet jag inte mycket om men vad gäller kashmirull så är tyvärr verkligheten ofta långt värre än ni beskrev den. Den huvudsakliga frågan att djuren ofta misshandlas i samband vid klippning och slakt. Ni missade det.

Så kontentan är: Är det jag eller ni som har missat något utifrån fakta? Är det så enkelt att jag bara kan ”byta kanal på TV:n”? Det händer att jag önskar att jag hade samma världsuppfattning som ni.

Vänliga hälsningar, Lovisa Trybom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.