Hoppa till huvudinnehållet

Discgolfbana tar plats kring lantgården: ”Kan bli kanon”

Publicerad:
Ted Syhlén och Anders Thorstensson är eldsjälarna i discgolfklubben som varit drivande i arbetet för en bana i Lidköping.
Ted Syhlén och Anders Thorstensson är eldsjälarna i discgolfklubben som varit drivande i arbetet för en bana i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

När planerna i Margetelund gick i stöpet fick discgolfklubben och kommunen tänka om. Nu är siktet inställt på området kring Stadsnära lantgård och redan till sommaren kan de första nio hålen stå färdiga på den bana som planeras.

– Det känns gôtt, det här kan bli kanon, säger Anders Thorstensson, ordförande i Lidköpings discgolfklubb som står redo att gå från passiv till aktiv förening.

Det var en laddad Anders Thorstensson som berättade om planerna på en discgolfbana i Margretelund i höstas. Men hos de boende i området var entusiasmen klart mindre och efter protester och invändningar mot banans utformning drog man i handbromsen.

– Jättesurt så klart, för jag är helt övertygad om att det hade blivit hur bra som helst och att det hade tillfört något till området. Men vi fick ta nya tag. Det var tillbaka till ritbordet och leta efter ett nytt tänkbart område.

Ett sådant har man nu hittat kring Stadsnära lantgård, och Anders har gott hopp om att denna alternativa placering blir minst lika bra.

– Det här kan bli kanon verkligen. Det blir både ute på öppen mark och inne i skogen, det är ett trevligt område att vara i och vi har ändå närheten; vi vill inte att det ska läggas långt bort i skogen någonstans utan det ska vara tillgängligt för alla.

Ted Syhlén är en veteran i discgolfsammanhang. Han har varit aktiv sedan tidigt 90-tal då sporten fortfarande var en marginell företeelse i Sverige. Sedan dess, och framför allt då den senaste tiden, har en explosionsartad utveckling skett.
Ted Syhlén är en veteran i discgolfsammanhang. Han har varit aktiv sedan tidigt 90-tal då sporten fortfarande var en marginell företeelse i Sverige. Sedan dess, och framför allt då den senaste tiden, har en explosionsartad utveckling skett. Foto: Thomas Kühnel

”Minimera friktion”

Det är heller inte lika många boende i direkt anslutning till banan som i Margretelund, vilket får ses som en fördel med tanke på utfallet den gången.

– Det är betydligt färre att ta hänsyn till. Vi har lärt oss vår läxa och har verkligen tänkt till för att minimera friktion, säger Anders Thorstensson som ser närheten till lantgården som ett extra plus.

– De kan så klart att dra nytta av detta också. Man kan ta med sig familjen och gå på lantgården och så tar man en runda discgolf, käkar lite glass, och vi kanske kan ha ett samarbete där de hyr ut diskar. Det kommer att bli en jättefin synergieffekt.

  • Discgolfbanans sträckning i grova drag. Den röda linjen markerar en gräns innanför vilken banan inte kommer att gå.
    Discgolfbanans sträckning i grova drag. Den röda linjen markerar en gräns innanför vilken banan inte kommer att gå.
  • Discar har blivit hårdvaluta i takt med växande intresse för sporten och tillverkning på sparlåga under pandemin, och vissa rariteter säljs för stora belopp. Samtidigt är tröskeln låg för nybörjaren som kan komma över en enklare discar för en billig peng.
    Discar har blivit hårdvaluta i takt med växande intresse för sporten och tillverkning på sparlåga under pandemin, och vissa rariteter säljs för stora belopp. Samtidigt är t… Foto: Thomas Kühnel
  • Anders Thorstensson och Ted Syhlén ser fram emot att spela på banan som ska ta plats kring lantgården.
    Anders Thorstensson och Ted Syhlén ser fram emot att spela på banan som ska ta plats kring lantgården. Foto: Thomas Kühnel

I etapper

Den ursprungliga tidsplanen var att ha banan färdig i slutet av våren. Platsbytet har så klart sinkat det hela lite, men det finns alltjämt hopp om spel till sommaren.

– Vi ska försöka färdigställa de enklaste hålen först och de första nio planerar vi att göra relativt omgående. Skogshålen kräver lite mer arbete, men jag hoppas de ska vara klara i augusti. För jag har stuckit ut hakan och anmält att vi ska ha en deltävling i Västgötatouren då som jag är med och planerar...

Blir aktiv förening

Att en discgolfbana blir verklighet innebär att discgolfklubben går från passiv till aktiv.

– När det nu blir en bana får vi vi samla ihop lite medlemmar och sätta igång och arrangera träningar. Jag och min kollega Ted (Syhlén, reds anm) har tänkt att gå ledarutbildningar får att få lite tips och tricks, säger Anders Thorstensson som tar populariteten hos den bana som genom privata initiativ tagit plats vid fotbollsplanen i Mellby som intäkt för att intresset är större än någonsin.

– Jag har varit där flera gånger och det är alltid folk där och spelar. Det är himla kul, och det är därför man ändå har känt sig motiverad att fortsätta med arbetet – man märker att det finns intresse. Och generellt, för sporten i stort, har antalet registrerade rundor tiodubblats på tre år. Det är helt galet hur den växer.

Lundsbrunn får en discgolfbanaDiscgolfbana i Margretelund möter motstånd hos närboendeDiscgolfplaner i Margretelund avblåsta efter protesterna: "Måste ha de boende med oss"

Dialog med närmaste grannarna

Informationsbrev har gått ut dem som bor närmast den planerade discgolfbanan vid lantgården. Till skillnad från i Margretelund är det här bara två hushåll som bedöms vara direkt berörda. "I övrigt är man såpass långt ifrån, så då finns det inget störningsmoment. Vi kommer ju inte gå i fastighetsgräns till dem som bor på Askeslätt", säger stadsträdgårdsmästare Marie Larsson på serviceförvaltningen.

Med de två berörda grannarna har dialog förts. "De har pratat både med mig och Maria Heden Sturesson (fritidschef, reds anm) och med föreningen, de har fått den information de behöver och vi har tagit den hänsynen som de vill."

Visst missnöje med planerna har emellertid framkommit i en tråd på Facebook där boende i en vidare radie kring banans tänka placering lyfter farhågor om att frisbeegolfare kommer att störa friden i området.

Podd om discgolf

Sugen på att veta mer om discgolf? Då kanske Anders Thorstenssons och Ted Syhléns podd Let's snacka plast kan vara värd att kolla upp. Hittills har duon publicerat en handfull avsnitt på Spotify och lyssnarintresset har trots minimal marknadsförening varit stort. Ett tiotal gäster är inplanerade inför kommande avsnitt och bland dem lär en kändis dyka upp...

Artikeltaggar

DiscgolfFritid och livsstilLidköpingLidköpings stadsnära lantgårdMargretelundRåda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.