Mitt under en pandemi toppar akuten i Lidköping listan av Sveriges bästa akutmottagningar. Nu berättar personalen hur de blev bäst.
– Då mätningen gjordes var vår absolut tuffaste period. Folk som kom in var riktigt sjuka, säger Lisa Dahlström, sjuksköterska på akuten i Lidköping.
Det firades med tårta på akutmottagningen i Lidköping efter att resultatet från Nationell Patientenkäts mätning 2020 hade landat.
Akuten i Lidköping är nämligen med i toppen på listan av landets akutmottagningar. En mätning där patienterna sitter i juryn.
En flock med blå- och vitklädda strömmar ut från ingången till akuten för att möta NLT. Det syns att de ler stort under sina munskydd och visir.
Varför är ni bäst?
– Vi är en liten akutmottagning. Vi jobbar tätt och det finns ingen prestige i vilken roll man har på mottagningen. Vi lyssnar på alla oavsett om man är undersköterska eller läkare. Det kommer vi långt på, säger akutläkaren Emma Petersson.
”Vi har världens bästa arbetsplats” instämmer hela gruppen.
– Folk som kommer till oss är inte bara ett namn på en lista, säger Lisa Dahlström, sjuksköterska på mottagningen.
Viktig utmärkelse
Att hamna så långt upp på listan över Sveriges bästa akutmottagningar betyder mycket för personalen, som under senaste tiden har känt oro kring framtiden för akutverksamheten i Lidköping.
– Vi ska bli så bra att det inte går att lägga ner oss. Och vi har bevisligen kommit en bit, säger Emma Petersson, medicinskt ansvarig läkare på akuten i Lidköping.
"Vi stärker Lidköpings sjukhus”Inga operationer nattetid när jouren i Lidköping tas bortToppar listan under pandemin
Det är under ett år som inte varit något tidigare år likt som akuten i Lidköping står på toppen. Akuten har både agerat vanlig akutmottagning, men samtidigt tagit emot svårt coronasjuka personer som fått en egen covidsida. Och det hårda trycket har tagit på personalens krafter.
– Då mätningen gjordes, november till januari, var under vår absolut tuffaste period. Folk som kom in var riktigt sjuka. Det har varit riktigt tufft. Trots detta har vi hållit ihop, säger Lisa Dahlström.
– Vi har personligheter som passar bra ihop med människor. Trots att det är riktigt stressigt och jobbigt kan vi få folk att le, säger undersköterskan Zoltan Holdos.
Vårdanställda har varit hårt belastade, och trötta, under pandemin, hur har ni lyckats tackla den biten?
– Vi bär varandra. Det är många som står på kanten och är riktigt jäkla utslitna. Vi skojar, pratar med varandra, säger Zoltan Holdos.
Personalgruppen har klarat sig bra från att själva insjukna under pandemin, det har bidragit till att gruppen kunnat hålla samman.
Än är pandemin långt ifrån över och trycket på akuten är högt. Men det är med gott självförtroende som avdelning jobbar vidare.
– Vi har satt ribban högt nu och kommer bara höja den ännu mer.