Bostadspriser slår hårt mot unga

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Läste med irritation debattartikeln från HSB:s båda ordföranden om slopat amorteringskrav och statliga startlån för ungdomar. Argumenten från HSB är att det är synd och skam att finansinspektionens och regeringens krav hindrar ungdomar och förstagångsköpare från att låna allt mer och mer för att köpa bostäder ur precis samma bostadsbestånd som tidigare. Men det är ju just precis de låga räntorna, ränteavdragen, uppskjuten ränta på reavinster, ROT-avdrag och diverse andra stöd till ägt boende som drivit upp priserna till en nivå som för länge sedan lämnat både löneutveckling och planetens yta bakom sig.

Frågan är om vi stödjer våra ungdomar genom att hjälpa dem att belåna sig till en nivå som aldrig någonsin går att amortera utan att urholka vår valuta genom inflation och hoppas att någon annan köper exakt samma bostad för ännu mer kronor om ett antal år? Ett pyramidliknande skeende som innebär en tydlig förmögenhetsförflyttning både mellan generationer och mellan dem som redan äger och dem som inte gör det. Hade inte en tydlig korrigering neråt för bostadspriserna hjälpt våra ungdomar bättre? Bygg mer bostäder, reglera belåningen och priset på pengar, dvs räntan, så att en bostad rimligen går att amortera före pension och håll åtminstone prisutvecklingen stilla tills löneutvecklingen kommit ikapp en bit.

Men det förvånar mig inte att just HSB och andra som lever på prisuppgångar gärna argumenterar ur egen plånbok på kommande generationers bekostnad.

Förälder till ungdomar på väg ut i livet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.