Krönika: Tänk om, Tegnell – ge oss en student

Krönikor | Coronaviruset
PUBLICERAD:

”Det är fullkomligt självklart att skolan är det sista vi stänger och det första vi öppnar. Står valet mellan att ha en öppen skola och att inte avråda från resor då måste vi prioritera att hålla skolan öppen.” Det var utbildningsministern Anna Ekströms ord mitt under ett sportlov då tusentals svenskar reste till fjällen för att åka skidor. Det var skidresor som Anders Tegnell hade gjort tummen upp för.

Samtidigt hade jag och de andra treorna på De la Gardiegymnasiet haft lektioner på distans från och till i nästan ett år. När sportlovet kom fanns det bland oss elever en förhoppning om att vi skulle kunna återvända till klassrummen och träffa våra klasskompisar den sista våren vi skulle få tillsammans innan studenten. Istället stängde Västra Götalandsregionen skolorna. Beskedet kom sent på söndagskvällen med bara timmar kvar till en ny skolvecka. Motiveringen till beslutet var att det fanns en rädsla för att resorna under sportlovet skulle öka smittspridningen i skolan. ”Skolan är det sista vi stänger” vara bara rent ut sagt skitsnack.

Hursomhelst, ingen återgång till skolan då, men precis före påsklovet gick Folkhälsomyndigheten ut med att eleverna ska få återvända till skolan och ha 100 procent närundervisning – men vi elever på De la Gardie kommer dock fortsätta att plugga hemma. Eller förlåt, en dag i veckan får vi tydligen vara på plats. Ännu ett bakslag och tiden fram till studenten börjar rinna ut. Men studenten kommer vi väl ändå att få fira? Studentflaken är sedan tidigare förbjudna och klasserna har fått punga ut runt 50 000 kronor för partybussar. För inte kan de väl förbjuda partybussarna nu, samma bussar som var helt okej förra året?

Klart de kan, förra veckan gick Tegnell ut med ett uttalande som kan liknas vid en spark på en som redan ligger ner. ”Partybussarna har jag nu kollat upp och de ligger under samma regelverk som uthyrning av lokaler, så de tillåter ett väldigt begränsat antal (8 personer).” Så sade Tegnell till TT förra måndagen. Det är inte bara ett hårt slag för alla som hoppades kunna fira en student, det är också ett uttalande helt utan logik. Det de förbjuder är alltså att en skolklass ska få vara på en partybuss tillsammans, men de får enligt Tegnell och Folkhälsomyndigheten vara i samma klassrum. Det är också helt okej för samma klass att hyra en vanlig buss eller ta en stadsbuss. Men partybuss är alltså inte okej.

Jag tror nästan alla blivande studenter känner precis som jag – hade hela samhället varit i lockdown hade jag accepterat att vårt studentfirande också skulle blivit annorlunda. Men när skidanläggningar och Gekås Ullared får ha öppet, Gröna Lund och Liseberg förbereder för att släppa in folk samt att det nyligen hölls en cruising i Lidköping med över 600 bilar känns det så extremt orättvist att världsmästaren i vaga restriktioner Anders Tegnell ska vara så hård mot oss studenter, en grupp som med distansundervisningen redan tagit en hård smäll.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.