Gästkrönikan Ida B Olsson: Alla kommer inte älska dig

Krönikor
PUBLICERAD:
NLT:s gästkrönikör Ida B Olsson byter signatur i dag och kallar sig för Ida mellanmjölk. ”Jag behöver ingen titel på ett fint visitkort - jag duger ändå”, skriver hon.
Foto: Hanna Skoog

Jag gick runt ett halvt liv och letade efter att vara riktigt bra på en sak. Den där saken som skulle karaktärisera mig, en titel som kunde säga allt. En titel där jag var bäst på just ”det där” och en tydlighet i vem jag är.

I skolan var jag sådär medioker. Lagomsnygg, lite bra på några ämnen, kass på en del och lite mer än bra på andra. Men jag var inte den där snyggaste, eller den som var bäst i klassen på matte eller den som vann alla lopp på skolgympan. Jag var där i mellanmjölkens land och famlade runt. Jag kände mig aldrig tillräcklig och gjorde allt för att bli någon annan. Testade hiphopare, skejtare, sporty spice och preppy girl. Men nä… Funkade ente.

Jag trodde att jag behövde spela en roll. Att jag var tvungen att vara tydlig i vem jag är. Se ut på ett visst sätt, tala på ett visst sätt, äta viss mat, utöva just de specifika hobbyerna och umgås med människor som är lika. Att det liksom var tvunget att välja. Att det inte kunde vara någon som skulle undra eller tycka jag var konstig. För gud så jobbigt om någon tycker något om en… Eller? Tycker inte alla alltid något om alla ändå?

Som tur var började jag öppna insidan av mig. Jag började styras efter min egen inre kompass av vad jag vill och behöver. Jag började höra en inre röst om att jag faktiskt duger så som jag är. Rösten sa att jag skulle följa mitt hjärta och att jag kunde vara lugn i känslan av att jag gör rätt. För att jag är en god människa och vill ingen något ont. Jag vill göra rätt för mig själv och för alla andra omkring mig men trots det kommer inte alla älska mig.

Jag har gjort och gör fel och misslyckats men jag är inte misslyckad för det.

Jag behöver ingen titel på ett fint visitkort, massa högskolepoäng eller ha bussluffat själv i Afrika. Jag duger ändå.

Vet du en sak…. Du duger också. Du duger precis så som du är och du får vara dynamisk! Du ÄR dynamisk! Vi är dynamiska varelser som får lov att ena dagen vilja klä upp oss till tänderna, sätta färg på läpparna och le med hela ansiktet för att andra dagen bada i mjukisar och inte se en levande själ på hela dagen. Du duger ändå. Om ingen sagt det till dig - börja öppna din själ för att ta emot dig för den du är. Du är fantastisk och vacker i din själ så som du är alltid! Du får vara föränderlig, nöjd, nyfiken, belåten…

Säg vad du tycker, visa vad du känner, ta del och ta för dig av livet! Det är i relation med andra som vi lär känna oss själva! Att våga vara sig själv i alla lägen.

Alla kommer inte att älska dig för du älskar inte heller alla andra. Så den tanken kan vi sätta punkt för där och påminna oss när energier mellan varandra krockar.

Vi alla skulle ändå få lite mer fred och kärlek om vi kunde öppna insidan och ta emot oss själva så som vi är. Nakna. Utan titlar, roller, förväntningar och framgång. Det är inte det som gör dig till den du är! Det är inte så vi heller ska värdera och sätta hierarki på andra människor vi möter. Alla är vi lika. Alla duger vi. Börja med att känna det själv, i dig själv.

Den lyckan som finns där i den nakna kärleken till en själv är oerhört befriande och öppnar en ny dimension av livet!

Njut av varje dag med dig!

Varm kram

Ida mellanmjölk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.