Utarmningen fortsätter

Insändare
PUBLICERAD:
Akuten Lidköpings sjukhus.
Foto: Sören Turesson

Det har skrivits så många kloka debattinlägg i NLT. Så många värdefulla artiklar. Vi Lidköpingsbor har protesterat och demonstrerat genom åren för att hindra att vårt sjukhus berövas alltmer av sin verksamhet. Ja, vi har yttrandefrihet, men har vi demokrati? Vi har även rösträtt, men har vi politiker som ser till annat än sina egna käpphästar?

Från 1986 och framåt har man från regionalt håll talat om centralisering och sjukhusstyrelsen i Skövde har inte varit sen att hänga på.

När akutsjukhusen i Sverige rankades genom en patientenkät kom Lidköpings sjukhus på sjätte plats. Alingsås kom på tjugonde plats. Det var det, vad Skaraborg beträffar.

Så den nuvarande sjukhusstyrelsen var inte först; BB t ex lades ner redan 2003. Men två år efter att Jörgen Thorn tillträtt som sjukhusdirektör, måste Skövde lasarett avskeda 60 personer inom alla kategorier, pga ett underskott på 100 miljoner. Lidköpings sjukhus hade minst underskott i regionen, 8 miljoner.

Så vad göra? Dyrt med inhyrd personal och centraliseringen skulle förstås fortsättas. Vi vet vad som gjordes: en fortsatt nedläggning i Lidköping, för att få personal. Enligt bl a en intervju i P4 förklarade nämligen Ulla-Britt Hagström, sjukhusstyrelsen, att man i Skövde har svårt att behålla sin personal.

Vi måste få tillbaka viktiga verksamheter istället för att utarmas. Och vi måste vända oss till de som ska försvara våra intressen, vilket vi inte sett våra politiker eller sjukhusstyrelsen i Skövde göra. De som höjt sina röster inom sjukvården borde gå samman med en juridiskt bevandrad person som signaturen "Lag och ordning" och vända sig till Socialstyrelsen och JO. Själv tänker jag vända mig till Uppdrag Granskning.

Lidköpingsbo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.