Regionen har stoppat utbildningen av allmänläkare

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu har det hänt igen. I början på 1990 talet stoppade man utbildningen av allmänläkare i vårt närområde för första gången i Skaraborg under en period. Efter det har vi haft brist på distriktsläkare på i stort sett alla vårdcentraler i närområdet.

Allmänmedicin har länge pekats ut som en av de största bristspecialiteterna i landet. 2016 låg Västra Götalandsregionen (VGR) på 16:e plats av 21 beträffande allmänläkartäthet. Vakanser fylls med hyrläkare på vårdcentraler. Resultatet får vi se om 5,5 år, för så lång tid tar det att utbilda distriktsläkare/allmänläkare.

Det krävs utbildningstjänster på sjukhus, ST-tjänster som nu stoppats. Frågan om dimensionering av regionens ST-tjänster ligger nu hos politikerna i personalutskottet och hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

(Om man lägger ned akutsjukhus försvinner ytterligare utbildningsplatser.)

Sjukvården i regionerna har blivit en lekstuga för okunniga politiker. De är valda för att tillgodose att innevånarna får god hälso- och sjukvård lätt tillgänglig. Kontorsbygget för en miljard i Göteborg ger inte bättre vård, eller fler distriktsläkare. Politikerna prioriterar inte sjukvården före andra verksamheter i regionen. Covid-19 virus och andra virus underkastar sig inte budgetar.

Göran Sundin f.d. VÅC chef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.