En näringsfattig distansundervisning

Insändare
PUBLICERAD:

Jag har nu i årskurs två spenderat hälften av min gymnasietid, två av fyra terminer, hemma i mitt rum på grund av distansundervisningen. Efter en så lång tid börjar man vänja sig vid hur vardagen ser ut. Man ställer om, håller ut och improviserar för att inte bli alldeles galen av att sitta hemma dag in och dag ut. Och såklart är detta otroligt tråkigt med tanke på att denna tiden ska vara en otroligt händelserik tid innan man kastas ut i vuxenlivet och förväntas veta vart man vill i livet efter att man springer ut den där varma efterlängtade junidagen.

Detta förstår jag och ungdomar är så pass kloka att vi vet att detta inte är något som skolan gör för skojs skull.

Men vad jag däremot inte förstår är hur skolan har tänkt med ett oförändrat schema där eleverna fortfarande har sin gamla lunchrast på 20 minuter. Under denna tid ska man då hinna laga mat och äta den. Detta behöver inte vara problematiskt, det går väl bara att göra matlådor? Men det fungerar inte riktigt så. I min familj finns det nästan aldrig matlådor hemma eftersom mina föräldrar behöver de under sin arbetsdag och vi har varken tid eller råd till att förbereda matlådor varje vecka till oss tre.

Många skolor har som erbjudande att elever får hämta mat i närmaste skola vilket är jättebra. Men jag vet att många av mina vänner inte har möjlighet till att göra detta. Antingen hinner de inte detta med tanke på de korta rasterna under dagen, eller så bor man flera kilometer bort från närmaste skola och har inget fordon eller någon möjlighet till skjuts.

För stadsbarnen är detta inget problem men för oss som bor mil bort från närmaste skola är det inte så kul att sätta sig på cykeln med motvind i regn för att hämta sig en matlåda.

Jag skulle verkligen föreslå att skolor med distansundervisning tänker om gällande elevernas schema eftersom det är så oerhört viktigt att man får i sig den näring kroppen behöver. Man vet redan att skolresultaten drabbas negativt av att studera via distans mitt i en pandemi och om man då till råga på detta har ett underskott på energi och brist på tid så lär inte detta ändras.

Elev på lagmansgymnasiet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.