Hoppa till huvudinnehållet

Stökigare än väntat - polisen sammanfattar raggarträffen

Publicerad:
Foto: TORBJÖRN AXELSSON

Lördagens raggarträff i Lidköping blev stökigare än polisen väntat sig.

Extra förstärkning fick tillkallas och vid midnatt togs beslutet att tömma parkeringen vid arenan.

Under kvällen gjorde polisen drygt 180 ingripanden av olika anledningar.

Redan tidigt på lördagseftermiddagen började bilburna besökare samlas i Lidköping och det blev, framförallt under sen eftermiddag och tidig kväll, rejält stökigt med mycket fylla och bråk.

– Utöver de extra resurser som redan fanns på plats fick vi kalla på ytterligare förstärkning från andra delar av regionen, bland annat Göteborg, Borås och Trollhättan, säger Lars-Åke Ehn, stationsbefäl på polisen i Lidköping.

Vid midnatt togs beslutet att tömma och stänga av parkeringen vid Sparbanken Lidköping arena. Då hade samma beslut lite tidigare fattats om området runt OKQ8 på andra sidan ringleden.

– Det gjordes med stöd av PL 24, som handlar om störning av den allmänna ordningen, säger Lars-Åke Ehn.

Polislagen 24 §

I samband med allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får Polismyndigheten, om det är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas, förbjuda tillträde till ett visst område eller utrymme. Detsamma gäller om det finns risk för sådana störningar.

Efter det beslutet begav sig många hemåt och vid ettiden på natten avslutade polisen sin särskilda insats.

– Då hade vi det vi kallar ”grönt läge”, säger Lars-Åke Ehn.

Polis skadad

Under kvällen gjordes 13 anmälningar om brott, bland annat inträffade fyra fall av misstänkt misshandel. Ingen person har dock frihetsberövats och ingen ska ha kommit till allvarlig skada.

– I övrigt gäller det bland annat ett ringa narkotikabrott, ett fall av langning av alkohol, några brott mot knivlagen, en del skadegörelse samt ett fall av våld mot tjänsteman, säger Lars-Åke Ehn.

Det sistnämnda gäller en polis som fick en sårskada i ansiktet efter att ha fått någonting kastat mot sig i samband med ett ingripande.

– Han fick sy ett par stygn, säger Lars-Åke Ehn.

Under kvällen hällde polisen ut alkohol för drygt 50 personer och åtta personer var såpass berusade att de omhändertogs och fick sova hos polisen.

Det gjordes under kvällen fyra anmälningar till socialtjänst om unga personer som var på plats.

Nedskräpning och urinering

Polisen utfärdade också närmare 100 ordningsböter av varierande orsaker under insatsen.

– Det kan till exempel handla om felaktig belysning, passagerare som färdas på fel sätt eller fordon i dåligt skick. Jag har inte sett hela sammanställningen, men en hel del gäller säkert nedskräpning och urinering på allmän plats, säger Lars-Åke Ehn.

Polisens insats

Polisens bedömning är att cirka 600 fordon var på plats i Lidköping under kvällen och man har gjort en sammanfattning över en del av de ingripande som gjorts:

13 anmälningar gällande brott (bland annat misshandel och skadegörelse)

98 ordningsböter.

8 ingripande enligt LOB, lagen omhändertagande av berusade personer.

9 ingripande enligt PL 13 §, personer som avvisats eller avlägsnats på grund av störande av ordningen.

55 direktförverkanden av alkohol.

Artikeltaggar

Brott & blåljusCruisingLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.