Krönika: Politikerna har bäddat för spontana raggarfester

Krönikor
PUBLICERAD:
Villa firar SM-guldet och raggare valde just Lidköping för en spontancruising - båda händelserna var lika väntade, skriver NLT:s chefredaktör Calle Sundblad.
Foto: Privat, Martina Rask
Det var en del Lidköping i det nationella nyhetsflödet i helgen.
Jag tänker förstås på SM-guldet och raggarkaoset.
Inget av det förvånar väl egentligen – på gott och ont.

Vi börjar med det roliga: Grattis Villa!

Vilket gäng, vilken säsong och vilken final det blev i lördags. 25 raka segrar, men ändå var det nervöst med kvarten kvar av finalen mot Västerås. Detta Västerås som var regerande mästare två gånger om och som kom tillbaka gång på gång i lördags. Och när Matilda Svenler missade en straff vid 3-3 fick i alla fall jag lite dåliga vibbar. Men några sekunder efter straffmissen dunkade hon in en hörna till 4-3 och efter det gick Villa inte att stoppa.

På lördag kan det mycket väl bli en ny finalrysare med Villa i huvudrollen.

Det är lätt att imponeras av föreningen och den målmedvetna satsning som gjorts för att bli bäst. Men lika häftigt är arbetet med att plocka fram egna talanger. Imponerande som sagt och ett stort grattis.

Positivt guldstänk

Och även om det är föreningen Villa som gjort det stora jobbet för att nå den här positionen har Lidköpings kommun bidragit på ett positivt sätt och gett klubben bra förutsättningar för att lyckas.

I lördags fick Villa både mycket uppmärksamhet och beröm i nationella medier och det guldstänket skvätter förstås över även på Lidköpings kommun och ger staden värdefull PR och goodwill runt om i hela Sverige.

Att Villa lyckades ta det där SM-guldet är inte alls förvånande. Det var inte heller förvånande att Lidköping blev centrum för en stor raggarträff i lördagskväll.

Lång satsning på raggarkultur

Ledande tjänstemän och politiker har i många, många år kämpat för att profilera Lidköpings som en raggarkommun. Det har arrangerats den ena motorträffen efter den andra och när Power Big Meet för några år sedan bestämde sig för att flytta från Västerås var glädjen stor i Lidköpings kommunhus för att arrangörerna valde just Lidköping som ny plats för motorevenemanget.

Så raggarträffen i lördags kan ses utifrån den historik som Lidköping har som raggarstad. Nu var träffen visserligen en så kallad spontancruising och inget som kommunen var inblandad i. Men att de som låg bakom den valde just Lidköping som samlingsplats är ingen tillfällighet med tanke på den positiva inställning till raggarkulturen som Lidköping har. Det är ett slags bevis på att de styrande lyckats etablera Lidköping som en raggarstad.

Så på sätt och vis får de ansvariga i kommunen skylla sig själva att det blev så här i lördags och kom inte och säg att ni är förvånade. Det kommer bli fler spontancruisingar i Lidköping framöver med liknande resultat.

Tråkiga rubriker

Tyvärr fick träffen betydligt tråkigare rubriker än Villas SM-guld och bilden som spreds av Lidköping var inte lika fräsch som guldglansen några timmar senare.

Hur som helst. Det finns säkert en stor potential för stan att fortsätta arrangera motorevenemang (även om vi får räkna med lite negativ publicitet då och då). Intresset för bilar är stort, både för att köra och titta på och seriöst arrangerade tillställning lockar mycket folk.

Samtidigt kan en fråga sig hur den här motorsatsningen rimmar med kommunens försök att framställa sig som en hållbar kommun. Även om en cruising i sig inte gör någon märkbar skillnad på klimatet signalerar det något. Bilderna från Power Big Meet som skickas ut till övriga Sverige ger inte känslan av att Lidköping är en modern, hållbar kommun.

Många tycker till

För ett och ett halvt år sedan så hade vi en artikelserie i NLT som handlade om vart vi är på väg i Lidköping. Vi skrev om stans utveckling ur olika perspektiv och frågade vilken profil stan vill förmedla till omvärlden. Den frågan lär inte bli mindre aktuell efter helgens raggarträff.

Många har synpunkter och åsikter om det här – det märktes bland annat i lördagskväll på NLT:s Facebooksida där många tyckte till om bilträffen. I stort sett alla av de drygt 150 kommentarerna var negativa.

Det ska bli spännande att följa om våra folkvalda politiker och nya kommundirektören Ulrika Strandroth-Fridh tycker det är hållbart att fortsätta satsningen på stora motorevenemang och raggarfester.

18 900 tack!

Till sist vill jag skicka 18 900 tack. Nyligen kom de årliga upplagesiffrorna och NLT har en upplaga på 18 900 för 2020. Utan er ingen tidning.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.