Hoppa till huvudinnehållet

Rekordår för Essunga Plantskola: ”Låg i tiden”

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@nlt.se
Här ses Peter Welin tillsammans med Linn Bergqvist.
Här ses Peter Welin tillsammans med Linn Bergqvist. Foto: Mattias Olsson

Under pandemin lägger fler mer tid på sitt hem och sin trädgård. Det är något man märkt på Essunga Plantskola som hade ett rekordår 2020.

– Vi var väl inte riktigt förberedda på att det skulle bli det trycket. Som företagsledare var man osäker på vad som skulle ske eftersom man inte varit med om något liknande. Men vi såg att det blev en större efterfrågan på våra växter när pandemin kom, säger Peter Welin, VD och ägare på Essunga Plantskola.

Ekonomiskt var 2020 Essunga Planskolas bästa år någonsin.

2020 blev ett rekordår för Essunga Plantskola, då man omsatte 43 miljoner kronor. Företaget har 27 anställda.
2020 blev ett rekordår för Essunga Plantskola, då man omsatte 43 miljoner kronor. Företaget har 27 anställda. Foto: Mattias Olsson

– Vi ökade vår omsättning med ungefär 25 procent, och samma sak med vinsten, så det var ett bra år. Vårt bästa år någonsin. Även 2021 ser väldigt bra ut, säger Welin och fortsätter:

– Folk var mer hemma, och då kanske man lade lite mer tid på sin trädgård. Vi säljer ju bland annat till handelsträdgårdar och garden center och de upplevde ett väldigt tryck.

Vissa av växterna har fått ett litet extra lyft.

– Våra nyttoväxter har fått ett väldigt uppsving. Det märker vi. Volymerna ökar generellt, speciellt då frukt och bär. Jag tror att det låg i tiden. Frukt och bär var intressant innan med, men nu är det fler som tagit tag i saken och genomfört det man tidigare funderat på. Man kan väl säga att det var nu det tippade över.

På Essunga Plantskola finns allt ifrån Prästkragar till träd på 10-15 meter.
På Essunga Plantskola finns allt ifrån Prästkragar till träd på 10-15 meter. Foto: Mattias Olsson

Det ökade intresset har också inneburit vissa utmaningar.

– Vi har ett problem med att det är brist på växter eftersom vi har en såpass lång odlingstid. Blir det en så stark efterfrågan som det blev nu slår det fort. Efterfrågan på växter har märkts i hela Europa.

Har ni fått säga nej när folk har velat ha vissa växter?

– I vårt fall har vi en såpass stor odling så att vi oftast kan föreslå ett snarlikt alternativ som kan fylla samma funktion.

Att arbetet på plantskolan till stora delar sker utomhus har varit en fördel under pandemin.

– Av tradition har vi mycket av vårt jobb utomhus, så vi har inte påverkats så himla mycket på det sättet, men vi jobbar i mindre grupper, håller avstånd och har samlingar utomhus istället för inomhus, säger Peter Welin.

Peter Welin, VD och ägare på Essunga Plantskola.
Peter Welin, VD och ägare på Essunga Plantskola. Foto: Mattias Olsson

Artikeltaggar

Essunga kommunEssunga plantskolaEssunga stationNyheterPeter Welin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.