Hoppa till huvudinnehållet

M-ilska i friskoleärende: ”Känns inte seriöst”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Ge Raoul Wallenbergskola en ordentlig chans, är Moderaternas budskap. ”Sedan kan det bli så på slutet av vi landar i att det här är bra eller mindre bra, men då måste man ha ett underlag och en politisk gång som är demokratisk så att vi kan göra det ordentligt”, säger Rasmus Möller (M).
Ge Raoul Wallenbergskola en ordentlig chans, är Moderaternas budskap. ”Sedan kan det bli så på slutet av vi landar i att det här är bra eller mindre bra, men då måste man ha ett underlag och en politisk gång som är demokratisk så att vi kan göra det ordentligt”, säger Rasmus Möller (M).

Olika parter i kommunen ”tycks använda sig av alla till buds stående medel” för att stoppa Raoul Wallenbergskolans etablering av en 7–9-skola i Lidköping. Det skriver Moderaterna i ett öppet brev till kommunledningen.

– På fyra A4 sidor har man inte lyckats skriva en enda positiv sak, säger oppositionsrådet Rasmus Möller (M) om tjänsteskrivelsen i ärendet.

I brevet, som adresserats till kommunalråden Jonas Sundström (S), Frida Nilsson (C) och kommundirektör Ulrika Strandrot Frid, går Moderaterna går till hårt angrepp mot hur ärendet om Raoul Wallenbergskolans eventuella etablering i Lidköping har hanterats.

"Det kanske mest allvarliga är tjänsteskrivelsen, där det med tydlighet framgår att man inte vill lyfta en enda positiv aspekt av en ny skoletablering av ett välrenommerat skolföretag. (...) Vi menar att i en konsekvensbeskrivning värd namnet, så ska både positivt och negativt lyftas fram, så att alla har möjlighet att ta ett ställningstagande utifrån ett sakligt underlag. Att från en kommunal förvaltning endast framföra negativa åsikter känns inte seriöst", skriver partiet.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man på fyra A4-sidor inte lyckas skriva en enda positiv sak med att få en etablering av ytterligare en skola, säger Rasmus Möller (M) som tycker att ansökan är särskilt intressant i relation till de kommunala högstadieskolornas utbyggnadsbehov.

Friskola vill starta högstadium i Lidköping: ”Finns behov av fler utbildningsplatser”Melani (S): Svårt att inlemma i kommunens planer

”Hålls utanför”

I brevet framförs också synpunkter på vad man menar är en brist på insyn i ärendet: "Moderaterna har (...) begärt att vi tillsammans ska träffa Raoul Wallenbergskolans ledning för att från kommunens sida ha en dialog kring en etablering i kommunen. Vår förvåning är stor över att detta konsekvent har avslagits av den politiska majoriteten."

– Sedan visar det sig i handlingarna att de har träffat skolan utan oss. Sossarna ska träffa dem, men inte vi andra. Då är det ju sju partier som har hållits utanför. Det är inte okej, säger Rasmus Möller.

Faktabeskrivning

Gunilla Kindberg är chef för barn och skola vars tjänstepersoner författat den tjänsteskrivelse som underkänns i Moderaternas brev. Hon går inte i svaromål på brevet som sådant då det är riktat till kommunalråden och kommundirektören, men hon förklarar att det yttrande som tagits fram i ärendet endast syftar till att svara på det som Skolinspektionen efterfrågar.

– Det tar sin utgångspunkt i den remiss som vi har fått. Där står det vad kommunens yttrande ska innehålla, vad de vill att vi beskriver.

Alltså, framhåller hon, är det inte fråga om något ställningstagande från förvaltningens sida.

– Nej, det kan inte vi göra som tjänstepersoner. Utan det är fakta de vill ha - konsekvenser av en etablering utifrån en faktabeskrivning.

”Ingen hindrad att hämta info”

Kommunalrådet Jonas Sundström (S) ser inget uppseendeväckande i att han har träffat representanter för Raoul Wallenbergskolan utan oppositionens närvaro.

– I slutet av året kontaktade de mig för att ge mig en personlig information kring deras verksamhet. Det föranleder inte på något sätt att någon är förhindrad att få den informationen, men i det här läget har de kontaktat mig, säger han och påpekar att skolans planer varit kända en längre tid.

– Det anmäldes information redan i början av förra året till barn- och skolnämndens arbetsskott, och sedermera i februari träffade också presidiet Raoul Wallenbergskolan.

Jonas Sundström (S), kommunalråd.
Jonas Sundström (S), kommunalråd. Foto: Katarina Kresak

Några mer genomgripande kommentarer än så är han dock inte beredd att ge i dagsläget.

– Det får bemötas när väl vi har behandlat den inkomna skrivelsen. Det arbetet pågår, men brevsvaret är inte klart än.

”Osaklig kritik”

Partikollegan och ordföranden i barn- och skolnämnden Mario Melani (S) tycker för sin del att Moderaternas kritik är osaklig.

– Skolinspektionen har inga som helst önskemål om att vi ska svara vare sig positivt eller negativt – de har x antal konkreta frågor och det är de som tjänstemannaskrivelsen försöker besvara – sakligt, säger han.

Överskott av platser

En etablering av Raoul Wallenbergskolan i Lidköping med 270 platser i årskurserna 7–9 bedöms leda till ett överskott av platser enligt tjänsteskrivelsen som barn- skolnämnden har att ta ställning till. "Slutsatsen är att en etablering i centrala Lidköping påverkar de näraliggande 7–9-skolorna negativt (...) En ny aktör kan (...) innebära betydande konsekvenser ur ett ekonomiskt, organisatoriskt och pedagogiskt perspektiv", står det i handlingarna som tagits fram till arbetsutskottet.

Det ska sägas varken barn- och skolnämnden eller någon annan kommunal instans bestämmer i frågan om skolans etablering – avgörandet om ansökan ligger hos Skolinspektionen.

Artikeltaggar

FriskolorJonas SundströmLidköpingLidköpings kommunModeraternaPolitikRaoul WallenbergskolanRasmus MöllerSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.