Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar kö till nya husen på stationsområdet: ”Sett att intresset är stort”

Publicerad:
Totalt 48 lägenheter blir det i de två husen som ska byggas på stationsområdet i Skara. Centrumbostäders vd David Pettersson konstaterar att intresset för de nya bostäderna är stort.
Totalt 48 lägenheter blir det i de två husen som ska byggas på stationsområdet i Skara. Centrumbostäders vd David Pettersson konstaterar att intresset för de nya bostäderna är stort. Foto: Centrumbostäder/skiss

Den 15 april öppnar Centrumbostäder bostadskön till kvarteret Stinsen på stationsområdet i Skara.

- Vi har sett att intresset för projektet är stort, det är många som har hört av sig. Även om det är i ett tidigt skede, är det bra om vi formaliserar kön, säger det kommunala bostadsbolagets vd David Pettersson.

Centrumbostäder har sedan tidigare upprättat en intresseförteckning kring projektet. Här finns nu ett knappt 100-tal personer, som också fått förhandsinformation. Den 15 april kommer dessa och övriga intresserade att kunna göra en köanmälan på bostadsbolagets hemsida.

– Det ska bli spännande att se hur många som ställer sig i kön. Vi vill ge alla samma möjlighet att kunna få en lägenhet, därför gör vi så här, säger David Pettersson.

Söktrycket förväntas bli högt i den stund kön öppnas, och därför uppmanas alla intressenter att ställa sig i kö via hemsidan istället för att ringa till kundtjänst.

48 för 65 plus

Totalt blir det 48 lägenheter fördelade i två huskroppar på fem våningar. Huskropparna sammankopplas i ett entréplan med umgängesytor i form av en öppen foajé, toaletter och gemensamhetslokal med kök. Från gemensamhetslokalen nås en vinterträdgård. Här kommer det även att finnas en övernattningslägenhet som kan bokas av hyresgästerna.

Planlösning över en trea i de nya husen.
Planlösning över en trea i de nya husen. Foto: Centrumbostäder/skiss

Lägenheterna, ettor, tvåor och treor, vänder sig till målgruppen 65 plus och beräknas stå klara vintern 2022/2023. Diskmaskin, induktionshäll, inbyggnadsugn, tvättmaskin och torktumlare blir standard. Alla rum får parkett, badrummen kakel och klinkers, samt golvvärme.

- Lägenheterna håller hög standard, oavsett storlek. I kombination med de gemensamma utrymmena i entréplanet skapar vi ett fantastiskt boende, säger David Pettersson.

Stöd som påverkar

Hyresnivån kommer att påverkas av de statliga hyresstöd som kommunen sökt. Betalas stödet ut, blir månadshyran för etta 500 kronor lägre, en tvåa 700 kronor och en trea 900.

- Det här vet vi först om något år.

Erbjudande om att hyra lägenhet samt kontraktsskrivning kommer att påbörjas omkring ett år före planerat färdigställande.

Enligt de ursprungliga planerna skulle markarbetena på stationsområdet redan ha varit igång. Men upphandlingen av projektet överklagades, och Centrumbostäder måste nu avvakta en dom i förvaltningsrätten innan man kan gå vidare.

- Vår förhoppning är att det kommer en dom under april månad. Men vi vet inte säkert, eftersom förvaltningsrätten inte ger några besked, säger David Pettersson.

Hyrorna

Så här blir hyresnivåerna i kvarteret Stinsen.

Med statlig stöd:

Ettor, 5300-5900

Tvåor, 6700-6900

Treor, 8600-8800

Utan statlig stöd:

Ettor, 5800-6500

Tvåor. 7400-7600

Treor, 9500-9700

I de båda husen blir det totalt elva ettor, 28 tvåor och nio trerumslägenheter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumbostäder ABDavid PetterssonSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.