Kultur och samverkan ska utvecklas i webbinarieserie: ”Vill få en bredare dialog”

Publicerad:
Eva Maria Friberg från Mötesplats Kinnekulle och Helena Larsdotter från PS Agenturer ser fram emot webbinarieserien och hoppas att den ska resultera i konkreta idéer och mål bland deltagarna. Foto: Jens Fritzson

Den 24 mars blir det startskott för en webbinarieserie som pågår under våren. Syftet är att skapa långsiktiga samverkansformer mellan kreativa näringar och övrigt näringsliv eller organisationer i LäcköKinnekullebygden.

– Vi hoppas på digitala möten med glädje, energi och framåtanda, säger Eva Maria Friberg från Mötesplats Kinnekulle.

Webbinarieserien, som är en del i projektet Kultursystem Kinnekulle, kommer till stora delar att bestå av diskussioner och workshops.

Aktörerna som ligger bakom detta; Mötesplats Kinnekulle, PS Agenturer i Lidköping och Leaderprojektet Kreativa aktörer i Skaraborg, har målet att utveckla området och ser samverkan som det bästa sättet.

– Vi vill få en bredare dialog med tonvikt på platserna Kinnekulle och Läckö, och hur var och en kan växla upp tillsammans med andra näringar för att kunna få mer aktiviteter och en året runt-robusthet, säger Helena Larsdotter från PS Agenturer.

Pågår fram till juni

Serien, med flera uppföljande träffar fram till början av juni, vänder sig till kulturaktörer, övrigt näringsliv, studieförbund och ideella föreningar samt offentlig sektor.

– Vi har hyrt in en innovation- och eventbyrå som är riktigt duktiga på att skapa digitala möten där vi kommer att ha workshops i mindre grupper. Vi går inte och stjälper över en massa idéer på deltagarna utan vi vill att idéerna ska växa i de här rummen, säger Helena.

– Om man känner att det är kul att prova på något nytt och utveckla saker tillsammans lokalt så är det nu möjligheten finns, inflikar Eva Maria.

Eva Maria Friberg, Emelie Thim, Ingrid Skarp (Kreativa aktörer i Skaraborg) och Helena Larsdotter håller i trådarna för webbinarieserien.
Eva Maria Friberg, Emelie Thim, Ingrid Skarp (Kreativa aktörer i Skaraborg) och Helena Larsdotter håller i trådarna för webbinarieserien. Foto: Jens Fritzson

Vill nå fler

Hittills har närmare ett 50-tal deltagare anmält sitt intresse.

– Vi hoppas på ännu fler. Vi vill nå så många som möjligt, så att det ska kunna putta på lokala fläckar. Rydénska huset i Lundsbrunn är ett lysande exempel på hur man kan samverka och organisera, säger Helena.

Duon som har skapat nytt liv i Rydénska huset i Lundsbrunn

Vad hoppas du att webbinarieserien ska leda till?

– Min förhoppning är att det ska resultera i konkreta idéer och mål, och att det kan skapas mindre aktivitetsgrupper som driver vidare specifika frågor. Samlas man kring en idé och ett mål, så kan det bli en del av det stora kultursystemet, säger Helena.

Kommunen stöttar

Götene kommuns näringslivsstrateg Emelie Thim, ingår i styrgruppen för Kultursystem Kinnekulle. Kulturföretagandet har en viktig betydelse för platsens attraktivitet och även för kommunen som helhet, anser hon.

– Vi vill kunna hjälpa till för att öka försörjningsgraden inom de kreativa och kulturella näringarna. För oss som kommun är det viktigt att gå in med tid och hjälpa till med våra kontakter och perspektiv för att stötta lokalt engagemang.

Artikeltaggar

Götene kommun (org)KinnekulleLäcköLeader nordvästra SkaraborgMötesplats KinnekulleNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare