Tio månader efter en covidinfektion är Briet Hjalmarsdottir fortfarande sjukskriven. Hon är en av dem som drabbats av långtidscovid och vägen tillbaka är tuff.
Var hon smittades vet hon inte. Men den 14 maj blev Briet sjuk och den 18:e testades hon positivt för covid. I början verkade det som om hon trots allt skulle komma ganska lindrigt undan. Symptomen var milda och efter två veckor trodde hon att hon skulle kunna gå tillbaka till jobbet inom äldreomsorgen i Vara.
Då vände det plötsligt och sjukdomen slog till med full kraft.
– Det kom tillbaka tiofalt. Det var en riktig käftsmäll. Jag fick en fruktansvärd smärta i kroppen, det kliade och brände och jag blev jättetrött, berättar hon.
När det var som värst kunde hon heller inte äta fast föda.
– Det enda jag fick ned var glass, berättar hon
Den här gången visade sjukdomen heller inga tecken att avta.
– Jag var utslagen hela sommaren, berättar hon.
Många symptom
I juli fick hon tid hos läkare. För att förbereda sig antecknade hon alla symptom. Det blev ett tätskrivet A4-papper. Kraftig trötthet, andnöd, hjärtklappningar, en underlig svullnadskänsla i lederna, skakningar och domningar, besvär med hud och slemhinnor, magont och mycket annat hamnade på listan.
– Läkaren var vänlig, men jag riktigt såg att han inte visste vad han skulle tro, berättar Briet.
Faktum är att hela situationen var så overklig att Briet själv hade svårt att ta in den.
– Jag tänkte att ”Är det jag som har blivit helt koko eller..”
Något som inneburit ett stort stöd är en grupp för långtidssjuka på Facebook med ungefär 4000 medlemmar. Kontakten med andra som upplever samma eller liknande symptom och är i en liknande situation har fungerat som en bekräftelse på att det faktiskt handlar om en högst verklig sjukdom.
– Där kan man fråga vad som helst, det finns alltid någon som upplevt samma sak, förklarar Briet.
Även om hon är bättre än i somras har hon en lång väg kvar till att bli frisk. Några av de mest besvärande symptomen verkar vara av neurologisk art. Hela högra sidan av kroppen är fortfarande påverkad.
– Jag har svårt att få med mig högerbenet och jag har tappat kraften i armen, förklarar Briet.
Sjukdomen har också medfört en psykisk påfrestning i form av oro över att inte bli bra igen och en frustration över att kroppen inte fungerar som den ska.
– Jag brukar ha tålamod, men mer än en gång har det flugit ett paket eller en påse över köket, när jag inte klarade att öppna det.
Hon har mycket stöd av sin man och dotter, men något socialt liv orkar hon inte med utöver en del kontakt med släkt via Skype och sociala medier. Mycket av tiden får hon helt enkelt vila och ransonerna krafterna. Ett besök hos sjukgymnasten eller på jobbet tar all kraft den dagen.
Vill tillbaka
Erfarenheterna från kontakterna med vården har varit blandade. Kunskapen om långtidscovid är fortfarande begränsad och upplevelsen av och rädslan för att inte bli trodd finns där hela tiden. Briet har fått uppleva att läkare velat tvinga tillbaka henne till jobbet för tidigt men också att enskilda läkare och andra engagerat sig och varit till hjälp.
Med hjälp av en sjukgymnast har hon sakta börjat få tillbaka något av styrkan och rörligheten i högersidan. En läkare har också sett till att hon nu ska få komma till ett bedömningsteam i Borås för aktivitets-och funktionsförmågebedömning, något Briet tycker är bra och intressant.
– Min högsta önskan är att kunna komma tillbaka till jobbet, säger hon.
Det hon skulle önska av vården är dels är forskning som ger bättre kunskap om långtidscovid plus en mer sammanhållen rehabilitering.
– Det skulle behövas team där personer med olika kompetens finns och kan ha en dialog, säger hon.
En annan punkt på önskelistan handlar om en större försiktighet hos allmänheten.
– Fler borde tänka sig för. Det här kan drabba vem som helst, ung som gammal.
Kvarstående symptom
Med data från appen Covid symtom study har forskare från Sverige tillsammans med kollegor i Storbritannien och USA undersökt hur många som för kvarstående symptom efter en covidinfektion
Studien fokuserade på 4 182 personer i Storbritannien, Sverige och USA som rapporterat sin hälsa i appen regelbundet både före och efter ett positivt test för pågående covidinfektion.
Mediantiden med symptom var elva dagar. En av sju hade symtom i minst fyra veckor, ungefär 1 av 20 hade kvarvarande symtom efter åtta veckor och 1 av 50 drabbades längre än 12 veckor.
Siffrorna skilde sig inte åt mellan de tre deltagarländerna i studien.