Hoppa till huvudinnehållet

Trio vill få äldre att röra på sig - skapade egen träningsbok

Publicerad:
Hilda Hallman, Matilda Modigs och Agnes Lindblom ger ut en träningsbok.
Hilda Hallman, Matilda Modigs och Agnes Lindblom ger ut en träningsbok. Foto: Thomas Kühnel

Omtanken för de äldre i samhället fick Hilda Hallman, Matilda Modigs och Agnes Lindblom i Lidköping att göra en träningsbok.

– Vi riktade in oss på de äldre då vi tror att de behöver boken. Speciellt nu under pandemin när allt ställs in och många stannar hemma, säger de.

Hilda, Matilda och Agnes går sista året på teknikprogrammet på De la Gardiegymnasiet. Under ett läsår startar, driver och avvecklar man ett UF-företag med stöd från lärare och rådgivare i näringslivet.

– För oss var det en självklarhet att göra denna bok då vi alla tre har haft fallolyckor i nära släkt, säger Matilda.

Träningsboken har de skapat tillsammans med den legitimerade sjukgymnasten Anna Stålhandske Simme från Lidköping. Hon har hjälpt tjejerna med att ta fram ett träningspass som är anpassat för de äldre.

– Övningarna kommer att kunna utföras med redskap ur hemmet och i olika svårighetsgrader. Detta för att alla äldre ska kunna träna oberoende av tidigare fysisk aktivitet, sjukdom eller funktionsnedsättning, berättar Hilda.

Förutom övningar kommer det också finnas faktatexter i boken som är tagna från bland annat socialstyrelsen och vårdguiden.

– De kommer att behandla ämnen såsom “vad gör träning med kroppen?” och “hur kan träning hjälpa vid artros?” för att utbilda de äldre, men även ge dem motivation och mål, säger Hilda.

Bilder och lättläst text talar om hur övningarna ska utföras.
Bilder och lättläst text talar om hur övningarna ska utföras. Foto: Thomas Kühnel

”Kan de, så kan vi”

Under processen har de även tagit hjälp av två testpersoner, en man och en kvinna i 80-årsåldern. De båda figurerar i boken via bilder och intervjuer.

– Med tanke på deras ålder vill vi få andra att tänka ”kan de, så kan vi”, säger Matilda.

Agnes fyller i:

– Vi utförde alla test på ett corona-säkert sätt och de är jätteglada över sin medverkan.

Tjejerna är stolta över projektet som tagit ett halvår att slutföra. Hittills har de blivit bemötta med glada hejarop från äldre. De hoppas också på att nå ut till fler personer via deras sociala medier.

– Även om boken riktas mot äldre så kan alla åldrar använda sig av den. Det blir helt enkelt vad man gör det till, avslutar Hilda.

Tjejerna berättar att övningarna i träningsboken kan utföras av alla åldrar.
Tjejerna berättar att övningarna i träningsboken kan utföras av alla åldrar. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

ÄldreLidköpingNyheterUng företagsamhet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.