Hoppa till huvudinnehållet

Bostadsområde i långbänk: ”Det måste förstås ses som ett bakslag”

Publicerad:
Det går trögt med att få till fler bostäder på Brogårdsområdet i Skara.
Det går trögt med att få till fler bostäder på Brogårdsområdet i Skara. Foto: Christer Clausson/arkiv

I tio år har kommunen försökt få till nya bostäder i kvarteret Lönnen på Brogårdsområdet i Skara– utan att lyckas fullt ut.

Efter bakslaget i länsstyrelsen finns det nu risk för att utvecklingen av det knappt halvfärdiga bostadsområdet drar ut ytterligare på tiden.

– Jag tror att även de som överklagade hoppas att här ska vara något annat än stora, icke bebyggda tomter, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

Kommunen beviljade för några månader sedan Arkadia bostad bygglov för två flerbostadshus med totalt 28 lägenheter. Flera av de boende i området överklagade, och fick som NLT tidigare berättat stöd av länsstyrelsen. Bygglovet upphävdes med motiveringen att husens höjd inte följde detaljplanen.

– Det måste förstås ses som ett bakslag. Vi har vetat vad grannarna tyckt, men ändå sett positivt på att vi skulle få ny bebyggelse på området. Jag kan inte annat än beklaga att den tänkta satsningen inte ryms inom detaljplanen, säger Leif Brohede.

Huset på prärien

Det här är långtifrån det enda bakslaget för området.

2010 köpte Globalhus mark i det här området i syfte att att bygga både villor och flerbostadshus. Men företaget lyckades aldrig gå igång någon försäljning; när man gav upp försöken ett par år senare hade det byggts ett enda hus i kvarteret, i folkmun kallades det ”lilla huset på prärien”.

Våren 2017 lanserades ännu ett projekt då den norska bostadsutvecklaren Obos lade ut 20 bostadsrätter i form av radhus till försäljning. När Obos ett år senare beslutade sig för att avbryta försäljningen och ge upp projektet, hade man sålt fyra av radhusen.

Långsam utveckling

Den här gången var det inte marknaden som svek. Istället var det flera av de boende i området som överklagade det bygglov kommunen beviljade, bland annat med hänvisning till att det inte följde detaljplanen.

Under åren har kommunen efterhand lagt ut fler tomter i området till försäljning. Och det har byggts, men inte alls i den utsträckning som var tänkt.

– Det är synd att området inte utvecklats i den takt vi hade hoppats, säger Leif Brohede.

Förnyad idé

I dag är kvarteret knappt halvfärdigt, och kommunen måste bestämma hur man ska gå vidare. En möjlighet är att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, en annan att få Arkadia bostad att sänka takhöjden – om nu inte företaget bestämmer sig för att helt och hållet backa ur projektet. I så fall kvarstår också alternativet att fylla på med småhus i den takt marknaden bestämmer.

– Jag vet inte om vi kan hitta argument för ett överklagande, det är en diskussion vi får ha med tjänstemännen vid nämndsammanträdet på tisdag. Men oavsett måste vi ha någon form av förnyad idé för området, säger Leif Brohede.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrogårdenLeif BrohedeSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.