HET SNACKIS: "Släck grillen efter dig”

Publicerad:
Mattias Lenhult riktar skarp kritik mot personer som inte släcker grillen efter sig: ” Ska man grilla så måste man ju vara medveten om riskerna”, säger han. Foto: Thomas Kühnel

Mattias Lenhult, Lidköping, upptäckte glödande grill i Småbåtshamnen - nu ryter han ifrån mot besökarna som inte släckte efter sig.

– Det är oansvarigt. Elden släcks inte av sig själv och man bör veta om att det finns vissa brandrisker, säger han.

Det var under söndagskvällen som Mattias Lenhult gjorde upptäckten då han var ute på kvällsfotografering. Då uppmärksammade han ett gäng människor som stod och grillade vid grillplatsen i småbåtshamnen. På väg hemåt igen, såg han att gruppen inte hade släckt efter sig.

– Den glödde och det var dags att lägga på köttet och ha grillparty om man säger så, berättar han.

Mattias tog en bild på den glödande grillen innan han släckte med hjälp av två isblock.
Mattias tog en bild på den glödande grillen innan han släckte med hjälp av två isblock.

Mattias gick omedelbart ner till vattnet och hämtade två isblock som han lade på grillen. För honom handlar det om sunt förnuft, och han har svårt att förstå hur man kan lämna platsen utan att släcka grillen.

– Ska man grilla så måste man vara medveten om riskerna. Igår blåste det rätt så mycket och det ökar ju risken för spridning, säger Mattias, som publicerade en bild på den glödande grillen i en Facebook-grupp där flera upprördes av händelsen. Flera kommenterade även att de hade sett samma sak på offentliga grillplatser i Lidköping.

När vi kontaktar Thomas Andersson, enhetschef på förebyggande av brandskydd, berättar han om det egna ansvaret, både i privata och offentliga sammanhang.

Eget ansvar

– Det ligger alltid ett ansvar på den som genomför en grillning att släcka efter sig. Men det ingår också att göra en riskbedömning om det är en säker plats att grilla eller elda på, sen titta på väderleksförhållanden som råder för att undvika brandspridning.

Dock menar Thomas att spridningsrisken inte är lika stor vid en offentlig grillplats där man har installerat ett cementrör fyllt med sand, vilket Småbåtshamnen har. Dock kvarstår ansvaret att släcka efteråt.

– Det är inte samma fara där som det till exempel är i skogen där man gör upp en stensättning som elden lätt kan ta sig runt. Men oavsett ska man aldrig lämna platsen utan att se så det har släckts korrekt.

Nyligen gick räddningstjänsten även ut med varning för gräsbränder, vilket innebär att man bör grilla eller elda med ännu större försiktighet, hävdar Thomas.

– När snön försvinner och det gamla fjolårsgräset torkar är det lättantändligt och därmed stor spridningsrisk. Det kan det gå väldigt fort och då får man tänka sig för extra noga.

Thomas Andersson
Thomas Andersson Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Djur och naturGrillningLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare