Hoppa till huvudinnehållet

Nej till nya hus på Brogården

Publicerad:
Länsstyrelsen ger de boende på Brogården rätt, de nya huset skulle bli för höga.
Länsstyrelsen ger de boende på Brogården rätt, de nya huset skulle bli för höga.

Flera av de boende på Brogården protesterade när kommunen beviljade bygglov för två flerbostadshus i området.

Nu ger länsstyrelsen dem rätt – husen skulle bli för höga.

– Det var inte vad vi hade hoppats på. Men vi var medvetna om att det alltid fins en risk att en annan myndighet kan göra en annan bedömning, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

NLT har i flera artiklar berättat om turerna kring husplanerna på Brogården, eller i kvarteret Lönnen som det egentligen heter. Nämnden beviljade tidigt i höstas Arkadia bostad bygglov för två hus med totalt 28 lägenheter. Men sedan flera av de boende i området haft synpunkter på bland annat utformning och väganslutningar, drog bolaget tillbaka bygglovsansökan för att senare under hösten återkomma med en ny, reviderad.

Överklagade

Nämnden bedömde att den nya ansökan var väl genomarbetad, och beviljade i början av december på nytt bygglov, trots att husen skulle komma att avvika från den gällande detaljplanen.

Men grannarna hade fortfarande synpunkter på utformning och inte minst husens höjd, och flera av dem överklagade bygglovsbeslutet till länsstyrelsen.

Nu ger länsstyrelsen dem också rätt. I ett beslut pekar rättsenheten på att totalhöjden på byggnader enligt den gällande detaljplanen får uppgå till max åtta meter. De aktuella husen skulle få en totalhöjd på 9,6 meter. Enligt miljö- och byggnadsnämnden skulle det innebära en ”liten avvikelse”, eftersom kringliggande fastigheter inte påverkas på ett negativt sätt. Länsstyrelsen delar inte den uppfattningen. ”En avvikelse på 20 procent i byggnadshöjd kan inte anses anses vara en mindre avvikelse, oavsett påverkan på närliggande fastigheter”, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Kan överklaga

– Den här risken finns alltid när man beslutar om något som avviker från detaljplanen. Men det är ju inte säkert att utslaget blir detsamma om det prövas i ytterligare en instans, säger bygglovschef Jon-Erik Notäng.

Han har haft kontakt med husföretagets representant, men ännu inte fått något besked om hur de tänker gå vidare.

– De håller väl på och tittar på det.

Både kommunen och byggföretaget har möjlighet att gå vidare med en överklagan av länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

– Det är svårt att göra en bedömning utan att vi har ventilerat det här med de som har sakkunskapen. Jag tar för givet att det finns en besvikelse hos byggföretaget, men som nämnd har vi respekt för att en myndighet kan göra en annan bedömning än vi, säger Leif Brohede.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrogårdenLeif BrohedeSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.