Hoppa till huvudinnehållet

Utställningen "Odla upp landet" vill förändra världen

Publicerad:
Anna Örnefeldt och Sophie Hassel Hedihn är glada att utställningen ”Odla upp landet” kommit till Vänermuseet.
Anna Örnefeldt och Sophie Hassel Hedihn är glada att utställningen ”Odla upp landet” kommit till Vänermuseet. Foto: Sören Turesson

Utställningen ”Odla upp landet” kommer till Lidköping i förhoppning om att få fler till att engagera sig i odling.

– Vi vill visa att det inte är så krångligt att odla själv, säger Sophie Hassel Hedihn, projektledare för utställningen.

Vänermuseet håller fortsatt stängt men med hjälp av Folket Hus och Parker har de byggt upp en utställning som heter ”Odla upp landet”. Utställningen visas utomhus och pågår mellan 27/2 till och med 7/4.

De två projektledarna, och odlingsentusiasterna, Sophie Hassel Hedihn och Anna Örnefeldt är glada att utställningen kunde anpassas efter Vänermuseet.

– Vi vill gärna visa utställningen och peppa andra till att vilja odla! Odlingen ger så mycket mer än att bara greja i jorden, säger Anna.

Sophie fyller i:

– Odling är fint. Man kan sitta bland sin odling och njuta av alla färger och dofter. Dessutom skapar man nya kontakter via sin odling, så det är väldigt socialt.

Ökat intresse i pandemin

Fritidsodling blir allt mer vanligt i Sverige, många odlar på sina balkonger och i sina trädgårdar. Att pandemin har fått intresset för odling att öka tror de båda tjejerna på.

– Coronan har fått oss att spendera mer tid hemma. Själv tog jag i rejält med min odling förra året, säger Anna.

Utställningen ”Odla upp landet” vänder sig främst till vuxna. Montrarna visar hur maten vi äter odlas idag och några visioner för framtidens odling.

Via utställningen möter man engagerade odlare som försöker hitta nya försörjningssätt på landsbygden och odlare som vill förändra världen.

Artikeltaggar

Folkets Hus och ParkerLidköpingNöje/KulturOdlingVänermuseet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.