Hoppa till huvudinnehållet

Så blev Gillstad-parets förlossning: ”Gick sjukt fort”

Publicerad:
Nyligen skrev NLT om Elin Holmberg och William Shaw som strax skulle föda i en pandemi - nu har bebisen kommit och kan berätta hur allt gick.
Nyligen skrev NLT om Elin Holmberg och William Shaw som strax skulle föda i en pandemi - nu har bebisen kommit och kan berätta hur allt gick.

NLT berättade nyss om de blivande föräldrarna Elin Holmberg, 24, och William Shaw, 28, från Gillstad, och deras oro över att föda i en pandemi.

Den 21 februari föddes sonen - nu berättar mamma Elin hur allt gick.

Senast vi träffade paret från Gillstad var Elin höggravid och förväntansfull inför att få möta sonen. Men känslor av nervositet och oro inför att vara ensam på BB utan pappa William var också påtagliga.

Eller att William skulle råka bli sjuk och inte få medverka överhuvudtaget på den stora dagen. Men paret hade tur och var fullt friska när värkarna drog igång söndagen den 21 februari. Allt gick bra - och ut kom han fem timmar efter första värken.

– Vid 03:40 gick vattnet söndagsnatten den 21 februari. Klockan 05:00 fick jag första värken, vi åkte till förlossningen 09.00 och jag var då redan nio centimeter öppen. Första krystvärken kom vid 09:30 och sen var han var ute 09:43, berättar Elin om det snabba händelseförloppet.

Ett stycke nyfödd bebis, som heter Hugo.
Ett stycke nyfödd bebis, som heter Hugo.

Som förstagångsföderska är det vanligt att förlossningen drar ut på tiden, där det i genomsnitt tar åtta timmar första gången, enligt statistik. Elin var inställd på detta och hamnade i chock efteråt.

– Jag hann liksom inte med, allt gick så sjukt snabbt att jag knappt förstod vad som hände. Jag var så chockad att barnmorskan fick säga flera gånger att han var på väg ut, jag trodde inte på det, berättar hon.

På grund av situationen släppte alla oro och ångest Elin hade haft innan.

– All den oron jag hade hann jag inte tänka på, det enda jag tänkte på då var min andning. Jag födde med endast lustgas, så det är jag riktigt stolt över. Sen är jag ändå tacksam att jag fick en sån snabb förlossning och chocken släppte efter ett dygn.

Så blev tiden på BB

Ut kom alltså en liten pojke - Hugo, nio dagar före beräknad födsel. Han vägde 3 212 gram och var 49 centimeter lång. En perfekt liten bebis, tyckte föräldrarna som på grund av riktlinjerna, var tvungna att splittras när det blev dags för BB. Ett moment som paret också känt stor oro inför.

– Det var lite olika känslor att splittras, men det gick att hantera. Jag och William fick väldigt mycket tid ihop tillsammans med Hugo inne på förlossningsrummet efter att vi fött, men fem timmar efter förlossningen fick William åka hem.

Drabbades av baby blues

Tiden på BB gick över förväntan, förutom att Elin drabbades av tillfällig nedstämdhet, så kallad ”baby blues”, vilket är vanligt i samband med en förlossning.

– Jag fick någon slags styrka, vet inte om de är någon mammainstinkt som trillar in. Såklart hade det underlättat om William hade varit med och stöttat, men personalen på BB var fantastiska, säger Elin och fortsätter:

– Men andra dygnet fick jag ångest och panik, jag bara grät. Amningen krånglade, vilket var känsligt för mig. Allt kändes skit. Men jag kämpade för Hugos skull och sån tur var fanns personalen där och hjälpte mig, berättar Elin, som mådde bättre framåt kvällen.

”Obeskrivlig känsla”

Två dagar efter förlossningen fick Elin och sonen åka hem till Gillstad och pappa William. En underbar känsla, menar Elin.

– Bara att se William igen och att komma in genom sin egna dörr, fast denna gång med sin nyfödda bebis, den känslan är helt obeskrivlig.

Avslutningsvis vill Elin hälsa till alla blivande föräldrar som också måste föda i en pandemi, som kanske också delar de oroskänslor som hon och William hade.

– Vi är starkare än vad vi tror, även om vi blir ensamma så löser vi det. Annars finns personalen där för en, de gör sitt absolut bästa och de ska ha en stor klapp på axeln.

Artikeltaggar

FamiljGillstadLidköpingNälTrollhättan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.