Hoppa till huvudinnehållet

Bar på dunk med hakkors - döms för hets mot folkgrupp

Publicerad:
En tonåring från Vara kommun döms för bland annat hets mot folkgrupp.
En tonåring från Vara kommun döms för bland annat hets mot folkgrupp. Foto: Henrik Montgomery/TT

En tonåring bar på en dunk med målade hakkors på en bilträff.

Nu har han dömts för hets mot folkgrupp.

Händelsen inträffade vid Överbys parkering i Trollhättan i höstas.

Ett 60-tal personer var samlade och en av dem, en tonåring från Vara kommun, utmärkte sig med att bära en dunk med målade hakkors.

Han ska ha blivit tillsagd av en kvinna och har enligt egen utsago ställt ifrån sig dunken, men när polisen anträffar killen påstår de att han fortfarande har dunken i sin hand.

Enligt polisen ska platsen ha varit upplyst och hakkorsen synts från 10-15 meters avstånd. Polisens uppfattning var att folket på parkeringen hade sett dunken och att det förelåg spridning av hakkorssymbolerna.

Oenig nämnd

Tonåringen åtalades vid Skaraborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp och nu har rätten kommit med sin dom.

Tonåringen anses vara skyldig till brottet. Genom att fortsätta hålla i dunken med väl synliga hakkors har han, i vart fall, varit likgiltig inför risken att hakkorsens budskap kunde spridas på parkeringen. Därmed anser rätten att han har haft uppsåt till gärningen.

Nästa fråga tingsrätten har att ta ställning till är hur brottet ska rubriceras. Tingsrätten konstaterar att tonåringen burit dunken över parkeringen utan att på något sätt förstärka den uttryckta missaktningen eller dra till sig uppmärksamhet i övrigt. Mot bakgrund av den begränsade spridningen och att dunken hafts med nattetid på en parkeringsplats där det varit mörkt finner tingsrätten att brottet är att rubricera som ringa.

Rätten var dock inte enig i domen, då det enligt polisens vittnesmål varit så pass upplyst att det förelegat spridning av hakkorsen till de 60–70 personer som befann sig på parkeringen. Mot bakgrund av spridningsrisken och den missaktning som hakkorset innebär anser två av nämndemännen att brottet är att bedöma som ett brott av normalgraden.

Grov olovlig körning

Tonåringen döms dessutom för grov olovlig körning efter att ha framfört en A-traktor över tillåten hastighetsgräns vid ett tillfälle i Vara kommun i oktober förra året.

Han döms till 20 timmars samhällstjänst för brotten.

Artikeltaggar

Brott & blåljusTrollhättanVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.