Hoppa till huvudinnehållet

Lena Blomgren (S) efter IVO-kritiken: ”Stort förtroende för verksamheten”

Publicerad:
Lena Blomgren (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Lena Blomgren (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lena Blomgren (S) känner sig trygg med de åtgärder som vidtas med anledning av IVO:s kritik mot covid-19 vården på två äldreboenden i Lidköpings kommun.

– Jag har, och nämnden också, hela tiden haft ett stort förtroende för hur verksamheten har skötts, säger hon.

Via ett extrainsatt arbetsutskott hamnade förslaget till svar till IVO på nämndens bord på tisdagen, och det var en enig politikerskara som ställde sig bakom dokumentet, berättar Lena Blomgren.

– Ja, absolut. Vad vi hade tagit ställning till i arbetsutskottet var att vi bara skulle svara på exakt vad de frågade, och inte göra några större utläggningar eller gå i försvar.

Känner du dig trygg med att de åtgärder som vidtagits eller planeras är tillräckliga för att ni ska nå dit ni ska?

– Ja, det gör jag. Och om jag ska vara ärlig har jag nog känt mig trygg hela tiden. För jag vet ju att de har gjort precis allt vad de har kunnat under en situation som har varit väldigt jobbig och väldigt kritisk. Man får ju betänka att det här är en helt ny sjukdom som har härjat nu ett år och man visste ju ingenting i början om hur man skulle hantera saker och ting.

Coronakommissionen har pekat på att äldreomsorgen var illa rustad för att möta en pandemi, hur ser du på det?

– Jag undrar vilka som var rustade för det här. Det har ju inte sjukvården heller varit. Det här är något helt nytt för den generation som lever nu. Vi har inte varit utsatta för någon pandemi i den här omfattningen.

Krävs det åtgärder på sikt för att ni ska stå bättre rustade vid en eventuell ny pandemi?

– Ja, det är klart att vi måste se över vårt arbetssätt, och den här kritiken som vi har fått från IVO har gjort att vi tittar på det på ett helt annat vis än tidigare, så på så sätt har den här genomlysningen varit bra.

Det är tydligt att ni inte delar IVO:s bild av den vård som getts?

– Nej, det gör vi inte, vi har inte riktigt samma bild. Men de är de som är tillsynsmyndighet och det är de vi måste anpassa oss till. Och det ska vi göra, det som inte redan är gjort.

Social välfärd om IVO-kritiken: ”God vård även under pandemin”Vård- och omsorgschefen om IVO-beslutet: ”Tar kritiken på stort allvar”

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgCoronavirusetIvoLena BlomgrenLidköpings kommunVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.