Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill se blandad bebyggelse i Sörskogen

Publicerad:
I den andra etappen av bostadsområdet Sörskogen hoppas kommunen får externa aktörer att bygga flerbostadshus alternativ radhus på de tre större fastigheterna Berget, Lunden och Svängen. De övriga, mindre tomterna, är avsedda för småhusbebyggelse.
I den andra etappen av bostadsområdet Sörskogen hoppas kommunen får externa aktörer att bygga flerbostadshus alternativ radhus på de tre större fastigheterna Berget, Lunden och Svängen. De övriga, mindre tomterna, är avsedda för småhusbebyggelse.

Småhustomterna i Sörskogen södra i Skara är sålda eller reserverade.

Nu undersöker kommunen intresset för att bygga flerbostadshus eller radhus innan man släpper nya villatomter i Sörskogen norra.

- Vi tror att någon form av blandad bebyggelse är bra för våra stadsdelar, säger mark- och exploateringsingenjör Kim Olsson.

De senaste åren har kommunen sålt ett 20-tal småhustomter i området Sörskogen, söder om E20. Den här etappen kommer att vara fullt utbyggd under 2021.

Nu genomförs nästa etapp i utvecklingen av området, kallad Sörskogen norra. Här blir det minst 14 nya villatomter.

Info har gått ut

Om det blir fler än så avgörs av intresset i en så kallad markanvisning gällande tre större fastigheter. Här hoppas kommunen att externa aktörer vill bygga småskaliga flerbostadshus eller radhus. Det handlar då om flerbostadshus i två våningar med fyra, kanske sex lägenheter.

– Om det är någon aktör som är riktigt vass kanske de kan få in två och en halv våning. Men syftet är två våningar, säger Kim Olsson.

Ett drygt 40-tal av de företag som finns på kommunens intresselistor har nu fått information om markanvisningen. Det handlar om fastighetsbolag, småhustillverkare, lokala företag och arkitektfirmor som letar uppdrag.

– Vi får se hur många som svarar, vi vet i alla fall en som uttryckt ett starkt intresse, säger Kim Olsson.

Poängbedömning

Sista dag för intresseanmälan i markanvisningen är 18 mars.

– Tre veckor för en markanvisning är normalt, och vi har satt en ganska låg tröskel.

Det kommunen vill ha är en situationsplan, hur intressenten tänkt sig husens placering, målgrupp, materialval och upplåtelseform, exempelvis bostadsrätt eller hyresrätt.

I nästa skede ställs intresseanmälningarna mot varandra i en poängbedömning med tre olika kriterier; anbudets storlek (ju större, desto fler poäng), genomförbarhet och gestaltning/kvalitetsbedömning.

– Förhoppningen är att vi får anbud på åtminstone två av de tre områdena. Men det är klart, ju fler anbud, desto bättre, säger Kim Olsson.

Om det visar sig att det inte finns något intresse för en, två eller alla tre fastigheterna styckas de av till fler villatomter. Det är också först då som kommunen lägger ut de här tomterna till försäljning.

Lantlig karaktär

De tre fastigheter som lagts ut för markanvisning är belägna i Sörskogen, vilket är Skaras senaste bostadsområde. Under 2021 kommer första etappen att vara fullt utbyggd och därför byggs en ny etapp. Sörskogen är ett område med lantlig karaktär och närhet till natur och Petersburgs fritidsområde, samtidigt som avståndet till centrum inte är mer än strax över en kilometer.

Markanvisningen avser följande fastigheter:

Berget 1: 5 896 kvm

Lunden 2: 2 955 kvm

Svängen 3: 7 162 kvm

Sista dag för inlämnande av intresseanmälan är 18 mars.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKim OlssonSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.