Hoppa till huvudinnehållet

Vill höja hyrorna i Skara med 2,9 procent

Publicerad:
David Pettersson är vd på Centrumbostäder i Skara.
David Pettersson är vd på Centrumbostäder i Skara. Foto: Joacim F Kaiberger

Kommunala Centrumbostäder i Skara vill höja hyrorna med 2,9 procent från den 1 april.

– Vi har försökt spegla våra kostnadsökningar på ett ansvarsfullt sätt, säger bolagets vd David Pettersson.

Men Hyresgästföreningen tycker att höjningen blir för stor med tanke på att många drabbats ekonomiskt av pandemin.

– För oss är det viktigt att det här blir ett år med återhållsamhet. Det måste få ett genomslag att det är ett speciellt år, säger Magnus Elsing, förhandlare för hyresgästföreningen.

Parterna hade den första förhandlingen på tisdagen.

– Centrumbostäders yrkande ligger i paritet med andra hyresvärdars runtom i Skaraborg. Vi får se var vi landar, säger Magnus Elsing.

Beaktat pandemin

Det gällande hyresavtalet för Centrumbostäders drygt 500 lägenheter går ut den sista mars. Förra året yrkade det kommunala fastighetsbolaget på en höjning av månadshyrorna med 3,1 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen blev det en höjning med två procent.

Den här gången motiveras den föreslagna höjningen på 2,9 procent med ökade kostnader för bland annat taxor till kommunen, löner och inte minst materialunderhåll.

– Vi följer bara den allmänna prisutvecklingen, säger David Pettersson.

Han menar att bolaget aldrig får full täckning för sina kostnadsökningar, eftersom man i de årliga förhandlingarna alltid hamnar en bit under den begärda hyreshöjningen.

– Det här ackumuleras från år till år, vilket gör att vi får en eftersläpning. I år har vi ändå tagit i beaktande att det är tuffa tider för en del rent ekonomiskt, säger David Pettersson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumbostäder ABDavid PetterssonSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.