Hoppa till huvudinnehållet

Avvaktar beslut om nästa vecka – inget besked före torsdag

Publicerad:
Barn och skola fick agera snabbt efter beskedet från Smittskydd Västra Götaland på söndagskvällen. ”Vi har en beredskap för att det kan bli snabba bud och vi måste agera snabbt för att göra vad vi kan för att minska smittspridningen”, säger Gustav Grunselius, tillförordnad verksamhetschef.
Barn och skola fick agera snabbt efter beskedet från Smittskydd Västra Götaland på söndagskvällen. ”Vi har en beredskap för att det kan bli snabba bud och vi måste agera snabbt för att göra vad vi kan för att minska smittspridningen”, säger Gustav Grunselius, tillförordnad verksamhetschef.

Hur blir upplägget på 7–9-skolorna i Lidköpings kommun nästa vecka? Det är ännu oklart, men dialog med Smittskydd Västra Götaland på onsdag ska ge barn och skola kött på benen inför beslutet.

– Jag tror inte att man kan räkna med att få besked om vecka 9 före torsdag, säger Gustav Grunselius, tillförordad verksamhetschef.

Å ena sidan vill lärare, och säkerligen även vårdnadshavare och föräldrar, i god tid veta hur upplägget ska se ut. Å andra sidan ser barn och skola en poäng med att avvakta utvecklingen och samla på sig ett så gediget underlag som möjligt innan man tar ställning till fortsättningen på högstadiet.

– Ju längre vi avvaktar innan vi tar beslut desto bättre precision har vi också, säger Gustav Grunselius.

Men sena bud innebär en påfrestning, menar Lärarförbundets Lidköpingsordförande Ulrika Lindahl. Inte minst tycker hon att söndagens beslut om distansundervisning efter sportlovet kunde ha tagits tidigare mot bakgrund av att ett omfattande resande till fjällen var förväntat. Men Gustav Grunselius anser inte att det före lovet fanns skäl till en sådan åtgärd.

– Nej, vi hade inte fått de rekommendationerna och dessutom följer ju vi upp smittläget lokalt i Lidköping, och vi har inte sett att det har dragit i väg. Visst innebär ett lov att folk rör på sig, men jag tror samtidigt att man bedriver sportlovet 2021 på ett annat sätt än 2020; jag tror att man är mer riskmedveten nu än för ett år sedan.

Hur är smittläget i verksamheten?

– Vi följer statistiken som levereras från regionen och vi kan konstatera att vi har en allmän smittspridning, men vi kan inte se att vi har någon smittspridning inom vår verksamhet. Snarare att det dyker upp utan att det finns mönster. Det är på olika platser och på olika sätt, men det går oftast att härleda till att smittspridning har skett på annan plats, inte minst i hemmet när man har varit i familjekarantän.

Hur har (den delvisa) distansundervisningen fungerat?

– Kvalitetsmässigt är det att föredra med närundervisning, och det är därför vi har valt att prioritera årskurs nio som går mot sina slutbetyg. Men vi har sett att upplägget där man har växlat varannan dag mellan sjuor och åttor ändå har varit det bästa utifrån rådande situation. Då fångar vi upp eleverna ett par gånger i veckan – vi kan möta dem, se dem i ögonen, följa upp dem och se hur det har gått och sedan försöka stötta dem på bästa sätt.

Från lärarhåll fanns det dock synpunkter när varannan dag-modellen infördes, men Gustav Grunselius uppger att den allmänna inställningen hade ändrats när barn och skola samlade in underlag före sportlovet.

– Då uppfattade jag inte att det var den breda gruppen pedagoger som efterfrågade varannan vecka.

Visir finns att tillgå för barn och skolas pedagoger.
Visir finns att tillgå för barn och skolas pedagoger. Foto: Johan Nilsson/TT

700...

...visir har barn och skola beställt som pedagoger har möjlighet att använda i verksamheten. Än är de inte slut, men skulle så ske är man beredd att beställa fler. "Vi har några kvar i lager, och börjar det sina beställer vi ytterligare", säger tillförordnade verksamhetschefen Gustav Grunselius.

Artikeltaggar

CoronavirusetHögstadiumLidköpings kommunLidköpings kommunSkola och utbildningSmittskydd Västra Götaland

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.