Hoppa till huvudinnehållet

Olins har intagit skolan: ”Startar renoveringen på måndag”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Olinsgymnasiet har förvärvat fastigheten. Under fredagen passade rektorn Thomas Roos och skolans huvudman Kristian Wejshag på att sätta upp skyltar.
Olinsgymnasiet har förvärvat fastigheten. Under fredagen passade rektorn Thomas Roos och skolans huvudman Kristian Wejshag på att sätta upp skyltar. Foto: Thomas Kühnel

Olinsgymnasiet har lagt beslag på före detta Västerbyskolan. Om ett halvår äger skolstarten rum och redan under fredagen sattes det upp skyltar på fastigheten.

– Renoveringsplanen är klar och vi startar på måndag. Det är en grymt intensiv renovering vi pratar om, säger friskolans huvudman Kristian Wejshag.

Dagen innan hade kommunfullmäktige i Götene beslutat om att kommunen säljer fastigheten Leoparden 1 till Olinsgymnasiets bolag Västerby skolfastigheter.

Klart: Kommunen säljer skolan

Wejshag följde debatten och skrev sedan på köpekontraktet samma kväll. Frågan om kommunen ska sälja fastigheten har som bekant föregåtts av heta politiska diskussioner.

När försäljningen blev ett faktum under torsdagen infann sig en äntligen-känsla hos Wejshag.

– Det känns gött. Jag har varit trygg i att det skulle bli så här till slut, men innan allt är på plats och alla kråkor är påskrivna så är det trots allt en viss osäkerhet. Men nu är vi nöjda och glada.

Partitopparna oense om skolförsäljning: ”Inte tillräckligt utrett”

Olinsgymnasiet Götene

Friskolan startar upp i augusti 2021 med fyra gymnasieprogram och en fotbollsprofil. Skolan kommer att ha ett samarbete med det lokala näringslivet. I torsdags kväll blev det klart att kommunen säljer fastigheten Leoparden 1 till Olinsgymnasiets bolag Västerby skolfastigheter för 11,5 miljoner kronor.

Hyra inte aktuellt

Att Olins skulle hyra fastigheten var inte aktuellt. Vid ett köp och större renovering kan skolan nå sin fulla potential och tilltala eleverna.

– Att få loss fastigheten är helt nödvändig för vår verksamhet. Det var en förutsättning. Annars hade det inte gått att starta upp skolan i augusti, säger Wejshag som samtidigt hyllar Alliansen++.

– De har lagt ner ett stort jobb, varit tillmötesgående och visat ett stort intresse för vår etablering. Det är ett djärvt och vågat beslut som är för Götenes och företagens bästa.

Olinsgymnasiet Götene kommer att erbjuda en fotbollsprofil. I dagsläget har 15 elever sökt till den.
Olinsgymnasiet Götene kommer att erbjuda en fotbollsprofil. I dagsläget har 15 elever sökt till den. Foto: Thomas Kühnel

Renoveringsstart hägrar

Dagen efter förvärvet var han och rektorn Thomas Roos på skolan. Skyltar sattes upp på fastigheten för att markera startskottet.

– Jag har pratat med förskolerektorn om deras verksamhet, pratat med personal i huset som ska vara kvar så att vi kan trygga deras arbetssituation, fått nycklar och haft möte med byggledaren, Wejshag.

Redan på måndag sätter renoveringen igång. Det handlar om nästan halva fastigheten som skolan ska använda under det första läsåret. Uppehållsrum, salar, lärarrum och matsal ska få ett rejält ansiktslyft. Likaså fasaden och yttre miljön.

På måndag startar renoveringen, berättar Wejshag. Det gäller bland annat korridoren som syns i bakgrunden.
På måndag startar renoveringen, berättar Wejshag. Det gäller bland annat korridoren som syns i bakgrunden. Foto: Thomas Kühnel

– Vi har lämnat in en bygglovsansökan om en glasburslösning vid entrén. Det är den enda bygglovshandlingen vi behöver ha, allt annat är inte bygglovspliktigt. Vad gäller idrottshallen sker ingen renovering. Den är fin som den är.

Renoveringen väntas gå på runt 15 miljoner kronor.

– Vi hoppas att det stannar där. Självklart har vi säkrat kontrakten. Vi står inte här i augusti när vår rektor Thomas Roos öppnar skolan om vi inte är klara.

Hur har du råd med både köpet och renoveringen?

– Jag har haft förmånen och kunna bygga på mig en kassa, det är ingen hemlighet. Jag har gjort en framgångsrik och bra skolverksamhet och en bra fastighetsaffär i Skara som har byggt på bolagets kassa så att vi har råd att göra detta.

Det blir ingen renovering av idrottshallen.
Det blir ingen renovering av idrottshallen. Foto: Thomas Kühnel

Och nu kan man äntligen säga Olinsgymnasiet Götene istället för före detta Västerbyskolan?

– Från och med i dag kan vi det, säger Wejshag och skrattar.

Öppet hus

Han är nöjd med söktrycket bland eleverna som kommer utifrån, men konstaterar att man har mer att göra när det gäller elever från Götene. Där är det bara en handfull elever som i dagsläget har friskolan som sitt förstahandsval.

– Där har vi inte nått fram. Både jag och Thomas hävdar att det beror mycket på den politiska debatten kring fastigheten, men nu kan vi lägga den åt sidan, säger han och fortsätter:

– Nu vet vi hur det blir och kommer ha öppet hus och rundvandring för elever, enskilt och coronaanpassat, i den här miljön om några månader. Det är en process vi har kvar och det är en spännande vår som väntar.

Sex heltidstjänster

Thomas Roos är inne i en process att rekrytera lärare till Götene.

– Jag är snart klar. Vi kommer att ha cirka sex heltidstjänster, några lärare på halvtid och även lärare som kommer att vara både på Olinsgymnasiet i Skara och Götene.

Thomas Roos och Kristian Wejshag ser fram emot att kunna ha öppet hus i vår för att locka fler elever.
Thomas Roos och Kristian Wejshag ser fram emot att kunna ha öppet hus i vår för att locka fler elever. Foto: Thomas Kühnel

Hur ser du på att Olins nu äger fastigheten?

– Det är nu det roliga börjar. Den här satsningen måste till för att det ska bli på riktigt. Man måste satsa såpass här, det går inte att satsa halvdant.

Vad säger du om att ni har 30 förstahandsval i dagsläget?

– Jag tycker att det är jättebra, vi har räknat med ungefär 50 elever det första läsåret. Att starta en skola mitt i en pandemi är en extra utmaning. Det och osäkerheten kring fastigheten har försvårat, men nu kan vi ta hit elever, visa upp byggnaden och låta dem träffa blivande lärare. Det blir att helt annat sätt att möta upp. Nu är det full fart framåt. Jag tror att vi kommer lyckas bra, det är ett såpass stort intresse för vår satsning.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)GötenealliansenKristian WejshagOlinsgymnasiet GöteneSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.