Hoppa till huvudinnehållet

Karriären som musikalartist på paus - ska stå på scen igen

Publicerad:
Karolina Lundgren jobbade innan corona som musikalartist i Asien, men när gränserna stängde flyttade hon hem till Lidköping.
Karolina Lundgren jobbade innan corona som musikalartist i Asien, men när gränserna stängde flyttade hon hem till Lidköping. Foto: Sören Turesson

Lidköpingstjejen Karolina Lundgren hade äntligen fått jobbet som musikalartist på ett lyxkryssningsfartyg i Asien. Sen kom corona.

I 24 dagar fick fartyget stanna till havs, utan vetskap om när de skulle få lägga till igen.

En vanlig morgon i 27-åriga Karolina Lundgrens liv.

Hon vaknar och tittar ut genom fönstret från sin personalhytt på lyxkryssningsfartyget Spectrum of the Seas. Utanför ser hon hur matroserna förtöjer det 16 våningar höga fartyget vid kajen.

– Oj, vart är vi idag, tänker hon.

De är i Japan, vid ön Okinawa. Igår lossade de från hemmahamnen i Shanghai.

Hon njuter av frukostbuffén samtidigt som hon gör en snabb googling efter sevärdheter. Hon har några timmar på sig att upptäcka den nya staden, innan det är dags att börja jobba.

Karolina Lundgren spelade den kvinnliga huvudrollen i musikalen ombord.
Karolina Lundgren spelade den kvinnliga huvudrollen i musikalen ombord. Foto: Privat

– På med lösögonfransar, fem kilo foundation och 15 kilo ögonskugga. I med hårnålar och sen på med peruken. Efter det värmer jag upp rösten, sen är jag redo, berättar hon.

De kommande två timmarna är Karolina stjärnan i musikalföreställningen ombord, som handlar om hur silket upptäcktes i Kina. Publiken applåderar.

Karolina njuter. Just då tänker hon inte på timmarna av övning som ligger bakom eller på disciplinen som krävs för att hålla rösten frisk. Hon går sällan med kompisar ut på barer, det är så lätt att efter några glas vin börja prata för högt och slita på rösten. Hon tänker inte heller på stressen över att ständig vara på jakt efter nya jobb.

Efter showen går hon upp på fartygets helikopterplatta och ser på stjärnhimlen. I horisonten syns inget annat än hav.

Vanlig morgon

En vanlig morgon i 28-åriga Karolina Lundgrens liv ser annorlunda ut.

Möbelbutiken där hon nu jobbar stänger som senast klockan 19 och någon showsminkning behövs inte.

Istället för att stå på scen jobbar nu Karolina Lundgren med att ge inredningstips till kunder på EM Home i Lidköping.
Istället för att stå på scen jobbar nu Karolina Lundgren med att ge inredningstips till kunder på EM Home i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Hon är tillbaka hemma i Lidköping - där drömmen att bli sångerska startade.

– Min sånglärare på musikskolan, Anna Inghammar, berättade att det fanns något som hette musikal. Då skulle jag inte behövde välja mellan sång, dans eller teater, utan kunde kombinera alltihop. Det kändes helt rätt, berättar Karolina.

Efter musikalstudier i både Skåne och Göteborg, följt av jobb på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, packade Karolina väskan. Först gick flyttlasset till London. Några månader senare till Cypern, sen till Thailand och till sist tillbaka till London igen.

– Jag var sångerska i shower på hotell, där jag fick göra allt från Abba och Schlager till Broadway. Men jag insåg snabbt att ren musikal var mer min grej, det är det som jag älskar, säger hon.

I London fyllde Karolina dagarna med att gå på auditions, ha tre extrajobb för att få ihop ekonomin och öva sång hemma i lägenheten utan att driva grannarna till vansinne.

Efter många auditions dök till slut den rätta rollen upp. Karolina fick jobb som musikalsångerska ombord på ett lyxkryssningsfartyg. Med bas i Shanghai kryssade fartyget mellan Japan, Hong Kong, Filippinerna och Vietnam.

Drömmen för Karolina var och är fortfarande att en dag stå på scenen på West End i London, men det nya jobbet på lyxkryssaren var ett steg i rätt riktning.

Ingen förstod allvaret

Till en början förstod ingen allvaret med coronaviruset, men snart ställdes resorna med passagerare in. Fartyget med dess besättning på 1 500 personer fick lägga ut till sjöss, därför att ingen hamn ville ta emot dem.

– Först var det nästan lite skönt att vara ledig. Vi i personalen blev som gäster, vi kunde ha poolparty och använda gokartbanan. Men ganska snart var det inte roligt längre, berättar Karolina.

Lyxkryssningsfartyget Spectrum of the Seas är det åttonde största kryssningsfartyget i världen. Ombord kan du både surfa, köra gokart och flyga i vindtunnel.
Lyxkryssningsfartyget Spectrum of the Seas är det åttonde största kryssningsfartyget i världen. Ombord kan du både surfa, köra gokart och flyga i vindtunnel. Foto: Privat

Efter 12 dagar fick de lägga till i Filippinerna. Sedan blev det ytterligare 12 dagar av ovisshet på havet innan de fick klartecken att åka till Australien.

I Australien anordnade de välgörenhetsresor för brandmän som varit med och bekämpat de svåra skogsbränderna som härjade. Men efter en månad ställdes även den verksamheten in och Karolina fick flyga tillbaka till Sverige.

Planen var att stanna i Lidköping i några månader, men ett år senare är Karolina fortfarande kvar.

– Till en början fick jag identitetskris och för mig som för många andra var det tufft att förlora sitt arbete. Allt jag hade kämpat för i London, vad hände med det nu?

Tiden hemma har varit bra för att få återhämtning och perspektiv, säger hon. Hon gillar arbetet med inredning, och kanske vore det inte helt dumt att läsa en utbildning på distans till hösten.

Men även om livet tog en annan vändning under corona råder det ingen tvekan om att Karolina vill och kommer att stå på scen igen. Exakt när eller vart i världen som det blir - det får framtiden utvisa.

Karolina Lundgren

Ålder: 28 år

Bor: I Lidköping

Familj: Mamma Maria och pappa Kent med respektive, samt syskon och syskonbarn

Yrke: Musikalartist, men jobbar just nu på möbelbutiken EM Home

Drömroll i framtiden: Elphaba i musikalen Wicked

Favoritplats i Lidköping: Hemma hos familjen

Artikeltaggar

JapanKinaLidköpingMusikalerNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.