Smittspridningen ökar för första gången i år

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, konstaterar att alla behöver fortsätta hålla avstånd.
Foto: Adam Ihse/TT
Nedgången av antalet nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen har avtagit. Under förra veckan konstaterades 14 procent fler fall än veckan före.

Sedan årsskiftet har antalet nya konstaterade fall av covid-19 minskat varje vecka. Men under vecka 6 såg Smittskydd Västra Götaland för första gången i år en tydlig ökning.

– För att bryta smittspridningen är det viktigt att minska antalet kontakter, träffa så få människor som möjligt och hålla avstånd såväl inom- som utomhus. Det gäller oss alla och inte minst nu under sportlovsveckorna. Och använd munskydd när så rekommenderas, till exempel i kollektivtrafiken under rusningstid, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Risk att behov av sjukvård ökar

I takt med att smittspridningen minskat har även behovet av sjukhusvård gått ner. Nu är risken att behovet av sjukvård kommer att öka.

– Vi har sett under hela pandemin att när smittspridningen ökar så följer behovet av sjukhusvård efter. Därför är det verkligen viktigt att vi alla tar detta på allvar och hjälps åt med att följa alla gällande råd och rekommendationer. Ju färre som blir smittade, desto färre är det som blir allvarligt sjuka och i värsta fall avlider, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

På tisdag förmiddag vårdades totalt 339 personer i Västra Götaland för covid-19. 57 av dem vårdas inom intensivvården.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.