Hoppa till huvudinnehållet

Vaccineringsstart i liten skala på Guldvingen: ”Bara fått 100 doser”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Gunvor Bergsten vaccinerar sig på Guldvingens vårdcentral tillsammans med sonen Christer Bergsten. Hanna Westerling, sjuksköterska,  förbereder Gunvors arm för ett stick medan Ylva Persson, distriktssköterska, ger Christer en dos.
Gunvor Bergsten vaccinerar sig på Guldvingens vårdcentral tillsammans med sonen Christer Bergsten. Hanna Westerling, sjuksköterska, förbereder Gunvors arm för ett stick medan Ylva Persson, distriktssköterska, ger Christer en dos. Foto: Thomas Kühnel

På torsdagen inledde Guldvingens vårdcentral vaccineringen av äldre med hemtjänst och deras hushållskontakter. Men det är i liten skala och det finns inga garantier för när och i vilken mängd vaccin levereras härnäst.

– Vi har bara fått 100 doser nu, säger vårdcentralschef Petra Aronsson.

Det har tagit sin tid, men nu har Guldvingens vårdcentral till slut kunnat inleda vaccineringen av personer i fas 1.

– I dag är första dagen. De har skickat ut till en del av vårdcentralerna i regionen, framför allt de som har flest 90-plussare, och vi har då fått 100 doser av Modernas vaccin, berättar Petra Aronsson på torsdagen.

Äldre-äldre först

I fas 1 ingår äldre på särskilt boende, äldre med hemtjänst enligt socialtjänstlagen och deras hushållskontakter samt vård- och omsorgspersonal som har nära kontakt med personer i de förstnämnda kategorierna.

Sjuksköterskan Hanna Westerling ger Gunvor Bergsten den första dosen vaccin. ”Det stack till lite men det stod jag ut med och jag tvekade aldrig att ta vaccinet”, säger Gunvor.
Sjuksköterskan Hanna Westerling ger Gunvor Bergsten den första dosen vaccin. ”Det stack till lite men det stod jag ut med och jag tvekade aldrig att ta vaccinet”, säger Gunvor. Foto: Thomas Kühnel

För Guldvingens del är det personer med hemtjänst, och som inte har kommunal hemsjukvård och därmed vaccineras av kommunen, som är aktuella i denna fas. Hur stor denna grupp är har man inget riktigt grepp om då vårdcentralernas patientlistor inte visar vilka som har SoL-insatser. Klart är att man inte når alla med de 100 doser som levererats.

– Nej, vi har fått in från 300 patienter, och det fortsätter att komma, säger Petra Aronsson.

Alltså får man prioritera, och då har man av naturliga skäl valt att börja med de allra äldsta.

– I dag och imorgon är det nästan 95 plus på dem som är här. I och med att ålder är den absolut viktigaste och farligaste riskfaktorn tar vi äldre-äldre först.

Ovisshet om leveranser

Exakt när och i vilken mängd vaccin levereras nästa gång är ovisst.

– Det är det här som regionen, ja, inte bara regionen, hela Sverige, har problem med. Allt är ju "troligen" och "eventuellt". Men man har 22 februari som ett arbetsdatum, att det kommer nytt vaccin då, säger Petra Aronsson och tillägger:

– Vad patienterna kan göra är att de kan gå in på vår hemsida om de har möjlighet till det. Där lägger vi fortlöpande ut mer information. Sedna kommer det att finnas ett telefonnummer där det finns ett röstmeddelande där man kan få informationen.

Och de som är aktuella för vaccinering ringer ni upp?

– Ja, i den här första fasen, den som gäller personer med hemtjänst, eller SoL-insatser som det heter, och deras hushållskontakter, där är det vi som tar kontakten. Har de lämnat in lappen hör vi av oss och ringer och bokar tid för dos ett och två.

Vårdcentralschef Petra Aronsson vid skylten som visar ingången för dem som ska vaccineras.
Vårdcentralschef Petra Aronsson vid skylten som visar ingången för dem som ska vaccineras. Foto: Thomas Kuhnel

Svårt nå midsommar-mål

Strulet med vaccinleveranser har förskjutit planeringen för vårdcentralerna som hade hoppats att ha kommit längre vid det här laget.

– Vi hade nog tänkt att vi skulle varit färdiga med SoL-insatserna nu egentligen. Så det är klart att det här har ställt till det för oss allihopa, säger Petra Aronsson.

Känns målet att alla ska ha erbjudits vaccin före midsommar väl optimistiskt?

– Ja, det kan vi nog säga att vi tänker allihop: att det kommer att bli svårt att nå upp till det. För varje vecka man skjuter det framåt blir det svårare att nå målet.

Artikeltaggar

CoronavirusetGuldvingens vårdcentralLidköpingVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.