Hoppa till huvudinnehållet

Pandemin gav Helen och Per chansen att skaffa hund

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Elton älskar allt och alla. Matte och husse, Helen och Per Holgersson, är glada över att de tog chansen att under pandemin skaffa hund. Som hundägare fylls deras liv med promenader och en villkorslös kärlek.
Elton älskar allt och alla. Matte och husse, Helen och Per Holgersson, är glada över att de tog chansen att under pandemin skaffa hund. Som hundägare fylls deras liv med promenader och en villkorslös kärlek. Foto: Sören Turesson

Han har mycket spring i benen, vill hälsa på alla och tugga på varenda pinne han ser.

Elton, en nio månader gammal labrador, älskar livet. En livsglädje som det är svårt att stå emot.

Hemarbeten och permitteringar har resulterat i att fler har haft möjlighet att förverkliga drömmen om att skaffa hund. Helen och Per Holgersson på Nygårdsgatan i Lidköping hör till den skaran.

I början av 1990-talet hade de en hund och tankarna på att skaffa en ny har funnits där länge. Men det var först under pandemin som det fanns tid för en valps alla behov.

Per som är aktiv i föreningslivet, tillbringade mer tid hemma när möten och resor frös inne. Det, tillsammans med hemarbete och tal om permitteringar, fick paret att på allvar börja fundera på att bli hundägare igen.

– Vi insåg att vi aldrig får ett bättre tillfälle att skaffa hund, säger Helen.

De bestämde sig och i midsommartid åkte makarna ner till Stehag utanför skånska Eslöv för att hämta hem den lurvige Elton, uppkallad efter popikonen.

Kameror hemma

Per och Helen bor i villa och det underlättade arbetet med att få Elton rumsren, inte minst som Elton kan gå ut och in som han vill i den inhägnade trädgården.

I höstas, innan de tuffare restriktionerna sattes in, gick trion på valpkurs.

– Det var jättebra, tycker Helen som planerar att gå fler kurser i framtiden, så snart sånt blir möjligt igen.

För att Elton skulle vänja sig med att få vara hemma ensam tillsammans med katten Pepsi valde Per och Helen en skonsam inskolning. Per gick ner i arbetstid, arbetade 80 procent under två månader.

I dag arbetar båda som vanligt med sina arbeten. Det fungerar bra, de går lite omlott och varje lunch åker Helen hem och tar med Elton ut på en promenad. Dessutom bor ett av de vuxna barnen i Lidköping och tar gärna med den fyrbente familjemedlemmen ut på en sväng.

– Vi har satt upp kameror så vi har koll på vad han gör. Händer det något kan jag vara här på några minuter, säger Per.

Elton, Helen och Per är ofta ute och går.  En rejäl promenad på åtminstone en halvmil om dagen är ett måste för att Elton ska må bra.
Elton, Helen och Per är ofta ute och går. En rejäl promenad på åtminstone en halvmil om dagen är ett måste för att Elton ska må bra. Foto: Sören Turesson

Äter allt

Hittills har allt gått bra. Men redan har Elton fått husse och matte att oroat sätta hjärtat i halsgropen. Han fick plötsligt ont i ena benet och flera besök på djursjukhuset väntade.

Det var inte något allvarligt, Elton hade helt enkelt vuxit så snabbt att kroppen inte hann med.

Nu fungerar allt som det ska och det värsta tuggstadiet är passerat.

– Innan han tappade valptänderna tuggade han på allt, påpekar Per.

Per och Helen har stått i kontakt med uppfödaren, före och efter det att de hämtat Elton. Uppfödaren är mån om att hennes valpar ska få det så bra som möjligt, besvarar frågor och lämnar råd.

Per beskriver den nio månader gamle Elton som en matglad labrador med stor jaktinstinkt och med ett lugnt sinnelag.

Labradorer är matglada och tycks aldrig vara mätta, de fortsätter att äta så länge det går.

-Därför väger vi maten till honom, påpekar Helen.

Det gäller att vara uppmärksam så att vare sig choklad, vindruvor, russin och annat som är farligt för hundar att äta finns framme.

Vill hälsa på alla

Labradorer kräver träning, både fysisk och psykisk. En långpromenad varje dag måste hinnas med, vid sidan av mindre rundor för toalettbesök.

– Än så länge tar promenaderna lång tid, Elton vill lukta på precis allt, säger Per.

Elton är en glad kille som utgår från att alla älskar honom lika mycket som husse och matte gör.

– Vi måste lära honom att hålla avstånd, annars vill han hälsa på alla han träffar, leka med alla barn han ser, konstaterar Helen.

Elton älskar alla barn och vill gärna springa fram att leka. Helen och Per jobbar på att få honom att förstå att det bara är okej när de gett sin tillåtelse.
Elton älskar alla barn och vill gärna springa fram att leka. Helen och Per jobbar på att få honom att förstå att det bara är okej när de gett sin tillåtelse. Foto: Sören Turesson

Ta reda på mer:

Så många hundar i din kommun

På Jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se finns bra information för dig som vill skaffa hund. Det är också där du registrerar din hund.

Antal hundar per kommun

Kommun 2019 2020

Essunga 892 957

Grästorp 831 848

Götene 1596 1683

Lidköping 3489 3565

Skara 2009 2018

Vara 2188 2237

Fakta: Jordbruksverket

Artikeltaggar

Djur och naturLidköpingNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.