Svenska soldater på plats vid norska gränsen

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kapten Dan Andrén vid norska gränsen i Håvilsrud i Eda kommun i Värmland.
Foto: Tommy Pedersen/TT
För första gången sedan andra världskriget bevakar Försvarsmakten gränsen mot Norge.
– Det är en väldigt annorlunda uppgift vi har fått, säger soldaten Oscar Holmqvist, som övervakar gränsövergången vid Håvilsrud i Värmland.

Efter att polisen begärt hjälp från Försvarsmakten för att upprätthålla inreseförbudet och bevaka gränsen mot Norge finns sedan torsdag morgon militär personal utstationerad vid åtta vägar i Värmland och Dalarna.

– Det är väldigt, väldigt lite folk som kommer från Norge nu. Jag tror vi hade 12–13 bilar under hela första dagen. Och då var det mestadels folk med legitima skäl, alternativt svenskar som haft ärenden eller jobbar i Norge, säger kapten Dan Andrén, kompanichef vid gränskompaniet väst, vid gränsen vid Håvilsrud i Eda kommun.

Den som ansvarar för hela insatsen i Värmland, där man finns på plats vid fem olika gränsövergångar, är överste Peter Hederstedt, chef för Västra militärregionen. Uppgiften är att observera, dokumentera och rapportera om de bilar som passerar in i Sverige, säger han.

– Vi är där med militär personal och tittar på bilarna som passerar, hur många människor som sitter i bilarna och rapporterar in det en gång per dygn till polisen.

Polisen sköter gränskontroll

Man har alltså inget uppdrag att kontrollera eller stoppa personer som åker över gränsen. Gränskontrollerna är det fortsatt Polisen som står för.

– Om vi ser att det kommer en väldig massa fordon exempelvis så är det polisens roll att omfördela resurser och eventuellt följa upp det på något sätt.

Flera regementen

Sammanlagt är det drygt 100 personer från Försvarsmakten vid gränsen. Personalen kommer från Hemvärnet, Göta ingenjörregemente i Eksjö, Skaraborgs regemente P4 i Skövde, Södra skånska regementet P7 samt Luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad.

Soldaterna är motiverade trots den relativt okomplicerade uppgiften, säger Peter Hederstedt.

– Vi har ju en tuff situation med pandemin som drabbar väldigt många, då är det här helt rätt – använd alla resurser som finns. Soldaterna tycker också det känns bra och relevant, alla har ju någon i släkten som har drabbats på något sätt.

Speciell känsla

En av soldaterna som övervakar gränsen är Oscar Holmqvist, menig första grad från Luftvärnsregementet Lv 6, som befinner sig vid Håvilsrud i Eda kommun. Han säger att det är en speciell känsla att vara en del av insatsen vid den norska gränsen.

– Det är inte många som haft den möjligheten tidigare, inte sedan andra världskriget har vi stått inför en sådan här uppgift, säger han.

TT: Hur känns det att som soldat arbeta mot en pandemi, det var kanske inte vad man hade tänkt sig från början?

– Nej, det är klart. Men man tar varje chans man får att ställa upp för Sveriges befolkning och det som Sverige behöver. Det inriktar vi oss på hela tiden, vi som jobbar i Försvarsmakten, säger han.

Försvarets insats vid gränsen ska pågå till åtminstone den 14 februari.

Svenska soldater bevakar norska gränsen i Håvilsrud i Eda kommun i Värmland.
Foto: Tommy Pedersen/TT
"Det är en väldigt annorlunda uppgift vi har fått", säger soldaten Oscar Holmqvist, som övervakar gränsövergången vid Håvilsrud i Värmland.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Fakta: Krav på negativt covidtest för inresa

Fakta: Krav på negativt covidtest för inresa

Sedan den 6 februari råder det ett generellt inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomsten till Sverige.

Syftet är att minska risken för smittspridning av de nya varianter av coronaviruset som har upptäckts i flera länder.

Testet får som huvud­regel vara max 48 timmar gammalt.

Regleringen skiljer sig åt beroende på om man reser från tredje land eller från ett EU- eller Schengen­land. Dessutom finns det särskilda regler för resor från Danmark, Norge och Storbritannien.

Gemen­samt är dock att det finns undantag från test­kravet för bland annat personer under 18 år, personer som bor i Sverige och personal inom transport­sektorn.

Förordningen gäller till 31 mars.

Källa: Regeringskansliet

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.