Hoppa till huvudinnehållet

Vad är en hållbar framtid för Katedral?

Publicerad:
Enligt ett förslag som skolpolitikertna i Skara ska ta ställning till på torsdag fortsätter Katedral­skolan med estetprogrammen teater och dans trots lokal konkurrens från Olinsgymnasiet­.
Enligt ett förslag som skolpolitikertna i Skara ska ta ställning till på torsdag fortsätter Katedral­skolan med estetprogrammen teater och dans trots lokal konkurrens från Olinsgymnasiet­. Foto: Daniel Strandroth

– Prio ett måste vara att se över hur vi kan få en hållbar framtid för Katedralskolan.

Det säger Therese Kristiansson (S) efter den första sökomgången till höstens gymnasieintag.

Och hon är övertygad om att hon har åtminstone en del av svaret.

– Våra egna elever sviker Katedral. Nu handlar det om att få fler skaraelever att inse värdet av att gå på hemmaskolan. Det gäller framförallt de som väljer en annan kommun trots att vi erbjuder motsvarande program.

Inte heller barn- och utbildningsförvaltningens chef Hans Persson har någon enkelt förklaring till att så många väljer bort Skara.

– Det är bekymmersamt att det är så. Jag förstår dem om vi inte bjuder programmet, men inte annars med tanke på att vi har bra program, säger han.

Alliansens fel

Katedralskolan har under flera år kämpat med ett vikande elevunderlag. 2021 ser inte ut att bryta den trenden. 2019 hade 165 sökande Katedral som sitt förstahandsval i den första sökomgången, 2020 sjönk antalet till 144, i år till 135.

– Det är oerhört tråkigt, inte minst med tanke på att skolan har gjort ett fantastiskt jobb inför den här sökperioden, all heder åt personal och rektorer, säger Therese Kristiansson.

Hon ger de styrande allianspartierna en stor del av skulden för att det har blivit så här.

– Debatten som varit och alliansens spelande med programmen fram och tillbaka är en bidragen orsak, säger hon.

Skaraelever fortsätter svika Katedralskolan

Hoppas på omvalet

Lotta Grönlund Plöen, ordförande i barn- och utbildningsnämnden och moderat gruppledare, har fortfarande hopp om att 2021 ska innebära ett trendbrott genom en stark återhämtning i omvalsperioden 15 april-15 maj.

– Det är inte alls orimligt. Skolan har ju haft svårt att nå ut med information och kunna bjuda in elever med tanke på det det läge vi har.

Hon pekar också på de ljusglimtar som trots allt finns. Det gäller till exempel estetprogrammets teaterinriktning och framförallt samhällsvetenskapsprogrammet, som har betydligt fler sökande jämfört med förra året.

– Jag är nyfiken på om det är ett resultat av programmets nya inriktning med fokus kriminologi.

Programutbudet?

Förra året markerade politikerna tidigt att samtliga program skulle genomföras, om de så bara hade en sökande. Det beskedet kan Lotta Grönlund Plöen inte ge nu.

– Vi har inte lyft den diskussionen än, säger hon.

Helt klart är att Katedralskolan står inför en ny ekonomisk utmaning om man inte får ett rejält elevtillskott i den andra sökomgången.

– I dagsläget planerar vi inte för några åtgärder. Vi har ett politiskt uppdrag att bevara programutbudet, och jag tror inte att det blir några kortsiktiga beslut inför omvalet, säger Hans Persson.

Artikeltaggar

Hans PerssonKatedralskolanLotta Grönlund PlöenSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.