Hoppa till huvudinnehållet

Bertil Jonsson (M) om IVO-kritiken: ”Borde ha tagit tag i det tidigare”

Publicerad:

Bemanningen av sjuksköterskor borde ha varit högre. Det konstaterar oppositionens Bertil Jonsson (M) efter IVO:s kritik mot covid-19-vården på två äldreboenden i Lidköpings kommun.

– Men det hade vi ingen chans att åtgärda i pandemiläget – då fanns det ingen personal att få tag på. Det borde vi ha tagit tag i tidigare, säger han.

Bertil Jonsson (M) delar i stort vård- och omsorgschef Lotta Hjobergs analys av IVO:s beslut efter granskningen av covid-19-vården. Till exempel när det gäller bemanningen:

– Vi nog underskattat frågeställningen kring vad sjuksköterskorna har klarat. De är inte så många i verksamheten och det är ju uppenbart när man läser beskrivningarna att de inte har haft personell kapacitet totalt sett att hantera de här frågorna riktigt på det sätt som IVO nu begär.

Han konstaterar vidare att det finns anledning att titta på hur man jobbar med dokumentationen.

– Man säger ju ändå att man har haft väldigt mycket kontakt med anhöriga, men det står inte riktigt i journalerna. Så jag tror också att det finns brister i rutinerna kring hur personalerna antecknar och "bokför" sitt arbete. Där har nog den statliga byråkratin en större kravbild än vad den kommunala har. Inom kommunerna har det nog varit mer verkstad och mindre administration, och vad IVO säger är att vi har haft för mycket verkstad – vi borde haft mer administrationen i kombination. Och sannolikt hade det fått effekten att det måste vara mer personal.

Vad hade nämnden kunnat göra annorlunda för att undvika de brister som påtalats?

– Vad vi kunde göra i pandemiläget är nog inte så rasande mycket. Däremot innan pandemiläget – där hade det kanske funnits en del att göra. Det är möjligt att vi borde ha jobbat med en annan arbetsfördelning, lite andra arbetsrutiner och med något högre bemanning framför allt på sjuksköterskesidan. Men det hade vi ingen chans att åtgärda i pandemiläget – då fanns det ingen personal att få tag på. Det borde vi ha tagit tag i tidigare i så fall. Och det är processer vi måste ha igång nu, säger Bertil Jonsson.

NLT har även varit i kontakt med vård- och omsorgsnämndens ordförande Lena Blomgren (S), men hon avböjde på torsdagen att kommentera beslutet.

– Jag kan inte säga någonting eftersom jag inte har hunnit läsa igenom det än, säger hon.

Vård- och omsorgschefen om IVO-beslutet: ”Tar kritiken på stort allvar”Kritik mot covidvården i äldreomsorgen – gamla dog ensamma

Artikeltaggar

ÄldreomsorgCoronavirusetIvoLidköpings kommunPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.