Hoppa till huvudinnehållet

Skaraelever fortsätter svika Katedralskolan

Publicerad:
Katedralskolan i Skara är inte längre självklara valet för kommunens egna unga.
Katedralskolan i Skara är inte längre självklara valet för kommunens egna unga. Foto: Sören Turesson/arkiv

Katedralskolan är inte längre det självklara valet för kommunens egna ungdomar.

Det visar den första sökomgången till höstens gymnasieintag.

– Att en del söker sig till grannkommunerna för att vi inte erbjuder det program de vill gå, är en sak. Men när vi har programmet, ska de självklart gå här, säger samordningsrektor Petra Björk.

De senaste åren har omkring hälften av Skaras 16-åringar valt att förlägga sin gymnasieutbildning till någon av grannkommunerna, och då framförallt till Västerhöjdsgymnasiet i Skövde och De la Gardiegymnasiet i I Lidköping.

Och det är en trend som håller i sig.

I den första sökomgången har 72 Skaraungdomar valt Skövde, 37 Lidköping, 15 Götene (den nya friskolan Olinsgymnasiet) och åtta Mariestad.

Utsatt läge

Totalt har närmare 140 av Skaras blivande gymnasisterna av olika skäl valt bort hemmaskolan.

– Vi har ett utsatt läge mellan de stora gymnasieskolorna i Lidköping och Skövde, vi har en högstadieskola där man redan känner alla. Men vi måste ändå analysera varför en del av våra ungdomar väljer bort oss, det är där vi måste lägga jobbet, säger Petra Björk.

Positivt i den första sökomgången är att Katedral har tolv sökande till lika många platser på estetprogrammets teaterinriktning, att man har 29 förstahandsval till de 32 platserna på samhällsprogrammet, och att fordons- och transportprogrammet är fortsatt starkt med 21 sökande till 16 platser.

Negativt är att det tidigare så populära ekonomiprogrammet bara har 16 förstaval till 32 platser, och att naturvetenskapsprogrammet bara får sju förstaval till lika många platser.

– Vi ska försöka analysera varför det ser ut så här tillsammans med personal och studie- och yrkesvägledare, samtidigt som vi fortsätter marknadsföra skolan inför omvalsperioden, säger Petra Björk.

Positiva tongångar

2019 hade totalt 165 sökande Katedralskolan som sitt förstaval i den första sökomgången. 2020 sjönk den siffran till 144, i år är den nere 135.

Det här är negativ trend som skolan måste vända.

– Det är klart att vi skulle vilja ha en högre totalsiffra. Men även om siffrorna inte är bra, är tongångarna rent allmänt mer positiva nu än förra året, både här och på Viktoriaskolan. Det är i alla fall det vi får till oss, säger Petra Björk.

Svårt komma ut

Inte heller friskolan Olinsgymnasiet är i närheten av att fylla sina program i den förta sökomgången. 23 förstaval till 54 platser är inget som huvudman Kristian Wejshag är nöjd med, även om siffrorna kommer att stiga med tanke på att skolan har riksintag.

– Jag är absolut inte nöjd. Men vi visste att det skulle bli tufft den här gången. Alla program har behov av att komma ut och synas. Det gäller särskilt estetprogrammen, och det har varit svårt med tanke på pandemin, säger Kristian Wejshag.

Söksiffror

Antal sökande efter den första sökomgången till höstens gymnasieintag

Katedralskolan

(antal förstahandsval - antal platser):

Bygg och anläggningsprogrammet: 6 – 16

Barn- och fritidsprogrammet: 7 – 12

El- och energiprogrammet: 7 – 16

Ekonomiprogrammet: 16 – 32

Estet, dans: 2 – 12

Estet, teater: 12 – 12

Fordons-och transportprogrammet: 21 -16

Handels- och administrationsprogrammet: 6 – 16

International baccalaureate, IB: 13 – 32

Naturvetenskapsprogrammet: 7 – 32

Samhällsvetenskapsprogrammet: 29 - 32

Teknikprogrammet: 3 – 16

Vård-och omsorgsprogrammet: 6 - 12

Totalt 135 förstahandsval till 256 platser

Olinsgymnasiet

(antal förstahandsval - antal platser)

Estet, bild och formgivning: 4 – 13

Estet, estetik och media: 7 – 14

Estet, musik: 12 - 27

Totalt 23 förstahandsval till 54 platser

Omvalsperiod

I mars får eleverna det preliminära antagningsbeskedet till gymnasiet. Då väljer de också om de ska stå fast vid sitt första val eller ändra sin ansökan under omvalsperioden, som är öppen 15 april till 15 maj. Det slutliga antagningsbeskedet får eleverna juli, efter det att alla betyg är satta.

Artikeltaggar

KatedralskolanOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.