Hoppa till huvudinnehållet

E20-etapp försenas ett år

Publicerad:
Trafikanterna får stå ut med att sträckan förblir slingrig ett bra tag framöver.
Trafikanterna får stå ut med att sträckan förblir slingrig ett bra tag framöver. Foto: Mats Rosqvist

Ungefär ett års försening av bygget mellan Vara och Eling och en betydligt högre slutnota för skattebetalarna. Det blir ett par av konsekvenserna av PK Roads konkurs.

En kort tid efter beskedet om att entreprenören PK Roads gått i konkurs stod det klart att Trafikverket skulle behöva göra en ny upphandling för att kunna göra klart vägsträckan mellan Vara och Eling.

– Vi håller på med förfrågningsunderlaget och det väntas bli klart till månadsskiftet därefter kan vi ta in anbud, berättar Marcus Klimo som är Trafikverkets projektledare för sträckan.

Annonsen ska sedan ligga ute under två månader innan det är dags att utvärdera anbud och fatta beslut om tilldelning, något som alltså skulle kunna ske i maj. Förhoppningsvis ska byggnadsarbetet kunna återupptas strax därefter.

Även om inget händer under resans gång som fördröjer processen ytterligare beräknas den totala förseningen ändå till ett år. Huvuddelen av bygget kommer visserligen sannolikt bli klar tidigare, men den nybyggda vägen stå över en vinter innan topplagret läggs.

– På så vis slipper man en del små sättningar, förklarar Marcus Klimo.

Istället för 2022 väntas vägsträckan bli klar under 2023. Under tiden innan bygget sätts igång igen kommer vägen sannolikt att se ut ungefär som den gör idag, med de omledningar som finns.

– Vi hade planer på att ta bort den omledning som är vid infarten till ridskolan men då hade vi behövt lägga tillbaka asfalt. Med nuvarande väder så går inte det, så vi avvaktar, säger Marcus Klimo.

Konkursen kommer att göra att slutnotan för bygget kommer att bli högre. Hur mycket är ännu oklart.

– Det blir mycket dyrare. Vi får nya kostnader för skyltmaterial, det kostar att ta fram ett nytt förfrågningsunderlag och hela tidsförskjutningen kostar. Det finns också en risk att anbuden vi får in blir högre, säger Marcus Klimo.

Artikeltaggar

E20TrafikVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.