Hoppa till huvudinnehållet

Nekronasse – liten, skär och stygg

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Johan Cedmar Brandstedt, sedan länge göteborgare, har sina rötter i Mariestad, men har också pluggat ett år i Lidköping.
Johan Cedmar Brandstedt, sedan länge göteborgare, har sina rötter i Mariestad, men har också pluggat ett år i Lidköping.

En mordisk liten gris, löst baserad på Nalle Puhs bästis Nasse, är Johan Cedmar Brandstedts främsta bidrag till serievärlden. Möt Nekronasse, Sjumilaträskets skräck.

Johan Cedmar Brandstedt, 43, har sina rötter i Mariestad men bor i Göteborg sedan 20 år. Men han har faktiskt också en Lidköpingsanknytning: kring millennieskiftet gick han en ettårig IT-utbildning här. Dock utan att flytta hit.

– Nej, jag pendlade från Mariestad. Annars har jag mest varit i Lidköping för att köpa Muminmuggar på Rörstrand någon gång ibland på genomresa.

Föddes på skolan

Men vi backar bandet ytterligare några år. Då gick Johan serietecknarskola i Hofors och det var där, i ett elevfanzine, som figuren Nekronasse (sedermera Death Piglet) såg dagens ljus.

– Det var rollspelsnördarna på serieskolan som gjorde en parodi på Nasse i Nalle Puh – hur skulle Nasse vara om han var en nekromantiker? Alltså en sådan som väcker upp zombies och grejer. Väldigt, väldigt nördigt...

– Vi fortsatte att driva det där i ganska många år efteråt. Sedan gjorde jag den som webbserie när det var väldigt nytt att köra serier över internet och byggde upp en publik där över två års tid. Det var roligt – på dagtid då var jag redaktör för svenska utgåvan av Scooby-Doo. Den tidningen hade kanske 20 000 läsare i månaden, medan den där lilla webbstrippen jag gjorde fick upp till det dubbla varje vecka.

Svårt att tjäna pengar

Men publiken, om än stor, var utspridd över hela världen, och att kränga böcker visade sig vara svårt.

– Det blev alldeles för dyrt att skicka, säger Johan som konstaterar att han nog var för tidig på bollen.

– Det fanns inte Patreon och Kickstarter och allt som kidsen i dag har, så det var mycket svårare att tjäna pengar på det då.

“Vettigare grejer”

Så efter en tid lade Johan ned serieskapandet. Livet kom emellan, som han uttrycker det.

– Jag har massa skisser och manus som jag skulle vilja göra, men jag har mer vettiga grejer för mig skulle jag nog våga säga...

Och utlopp för sin kreativa ådra får han ändå.

– På mitt dagjobb ritar jag webb och appar och då gör vi ganska ofta storyboards i serieform för att förklara sammanhanget kring användningen. Min stora claim to fame i den svängen är att vi gjorde en robotrestaurang för Lego. Då gjorde vi en seriestripp som visade hur besöket ska se ut, och så storyboardade jag lite animationer som syns i en app.

Johan Cedmar Brandstedt

Ålder: 43 år.

Bor: i Billdal utanför Göteborg, men uppvuxen i Mariestad.

Främsta seriemerit: Nekronasse aka Death Piglet.

Favoritserie/serieskapare: "Det går i perioder", förklarar Johan som gick från Bamse, Tintin och Asterix via Svenska Mad och Pyton till Frank Millers Sin city, Mike Mignolas Hellboy och diverse Manga. "Därefter blev det väl mer vuxna serier. Berlin – stad av sten av Jason Lutes är en favorit, Acme novelty library av Chris Ware är en annan. Sedan finns det svenska satiriker som är väldigt bra. Jan Stenmark och Jan Berglin har jag fortfarande ett gott öga till", säger Johan som dock medger att det är sällan han läser serier nuförtiden.

Artikeltaggar

LidköpingMariestadMeraNöje/KulturSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.