Stöldligor coronaanpassar sin verksamhet

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Av de entreprenadmaskiner och redskap som stjäls i Sverige fraktas mycket utomlands. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Stängda gränser under pandemin kan ha försvårat för stöldligor. Under inledningen av 2020 minskade stölderna av maskiner inom bygg-och jordbruksbranschen, för att sedan öka igen i slutet på året.

Totalt sett minskade stölderna av entreprenadmaskiner med elva procent i fjol.

Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, säger att det beror på att många gränser stängdes i och med pandemin.

– Mycket av det som stjäls forslas ut ur landet, så när våra grannländer stängde gränserna i våras märkte vi en minskning, säger han.

I slutet året skedde dock en ökning av stölderna igen.

– Vi ser tydligt att ligorna börjar komma tillbaka. Nu verkar de ha en liten annan inriktning på stölderna, de går mer på redskap än hela maskiner.

Lite kommer tillbaka

Enligt Galvenius kan det vara en följd av att det är mindre trafik och färre färjor som går, vilket gör att det är lättare att komma över gränsen med mindre stöldgods som är enklare att gömma.

Stockholmsområdet är mest drabbat av stölder av entreprenadmaskiner. Det beror på de stora byggprojekt som finns i huvudstadsområdet. I andra delar av landet är stölderna mest inriktade på jordbruksmaskiner.

Ett problem är att endast 75 procent av stöldgodset som forslas ur landet återfinns.

– Det är väldigt lite som kommer tillbaka, men det handlar om vilka resurser samhället tillför mot stöldligor. Där kan det göras betydligt mer, till exempel att polis och rättsväsende prioriterar den här typen av stölder som skapar mycket otrygghet och kostnader för de som drabbas, säger Mats Galvenius.

Viktigt att efterlysa

Larmtjänst AB ägs av branschorganisationen Svenska sakförsäkringsbolagen, och verkar som en kontakt mellan försäkringsbolag och myndigheter. De skickar ut information till polisen, tullar och hamnar både i Sverige och internationellt för att hitta stöldgods.

– Vi hoppas att de håller ögonen öppna så det går att få tillbaka godset. Det hittas en hel del utomlands, inte minst vid gränsövergångar. Då är det viktigt att det är efterlyst i Sverige, säger Galvenius.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: Stulna entreprenadmaskiner och redskap

Fakta: Stulna entreprenadmaskiner och redskap

2020: 246 stycken

2019: 276

2018: 236

2017: 267

Källa: Larmtjänst.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.