Natanael vill rädda Drakens Värld: ”Det här är inte okej”

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Spelet har gjort en sådant stort avtryck på min generation”, säger Natanael Vetter om Drakens värld som tagits bort från SVT:s sajt.
Foto: Carl Toreborg
Många av oss som är födda på 00-talet har tillbringat otaliga timmar framför Bolibompas alla minispel. Men vid årsskiftet togs spelen bort, liksom många andra spel i samband med att Adobe Flash Player upphörde.
– Det finns ingen sak som jag anser behöver en lika stor förändring som denna, säger Natanael Vetter, 18 år, som har samlat in nästan 13 000 underskrifter för att få tillbaka Drakens Värld till SVT.

Drakens Värld var ett av flera spel som fanns på SVT:s hemsida och har spelats av barn under flera års tid. Spelen i allmänhet och Drakens Värld i synnerhet har blivit klassiker och fått stor påverkan på många som spelade dessa spel under sin uppväxt. Därför blev väldigt många besvikna när SVT meddelade i december att man skulle ta bort spelen. En av dem var Natanael Vetter från Grästorp som bestämde sig för att göra något åt saken.

– Man har ju vetat länge att Flash skulle stängas, det som spelet drivs på. Det var inget jag tänkte på riktigt förrän det började komma nyheter om att SVT hade tagit bort Drakens Värld och även andra spel. Då tänkte jag att det här är ju inte okej och ville göra lite skillnad, säger Natanael.

Natanael Vetters namninsamling för att rädda spelet Drakens Värld har fått stort genomslag.
Foto: Carl Toreborg

13 000 underskrifter

Natanael bestämde sig då för att öppna en namninsamling på change.org med målet att få SVT att bevara spelet. För att få en största möjliga spridning delade han namninsamlingen på flera olika forum, men det var på Instagram den verkligen slog igenom.

– När jag vaknade nästa morgon hade jag märkt att det blivit ganska stora siffror på mitt Instagram-inlägg och väldigt många underskrifter på namninsamlingen. Nu är det nästan 13 000 har jag för mig, berättar Natanael.

Det var inte bara Drakens Värld som försvann från SVT, utan också en mängd andra spel som Vilse i Vintergatan och Jakten på den stora nöten. Men det var just Drakens Värld som fick en speciell plats i Natanaels hjärta.

– Spelet har gjort en sådant stort avtryck på min generation. Frågar du vem som helst om de har spelat Drakens Värld har de förmodligen gjort det eller sett någon annan spela det. Det är spelet som alla minns, menar Natanael.

Drakens Värld har en given plats i hjärtat hos många unga människor.
Foto: Carl Toreborg

Gammal teknik

I ett mejl till Spana in skriver SVT att det inte är de som har valt att ta bort spelen, utan att det är ett beslut från flera olika webbläsare att ta bort alla Flash-spel då det är en gammal teknik. Det är dock inte alla som tycker det var rätt av SVT att inte försöka rädda spelen på något sätt.

– Jag förstår att det, av tekniska skäl, är svårt att ha kvar spelen eftersom Flash-stödet försvinner från alla webbläsare. Men sedan kan man ändå tycka att det är tråkigt att de inte har förvaltat och värderat spelen mer. Det hade kunnat gå att göra nya versioner av spelen och inte bara ta bort allt, säger Staffan Berg som var en med och utvecklade spelet.

“Väldigt kul”

Att spelen skulle bli en sådan succé var verkligen ingen självklarhet för Staffan.

– Det är fantastiskt kul. Jag har förstått i efterhand att dessa spel på SVT har haft en sådan publik. När vi tog fram spelen så var det ofta väldigt snabba versioner och man tänkte inte att de skulle få någon påverkan, men det har de verkligen fått vilket är så klart väldigt kul, säger Staffan.

Även om det inte går att spela Drakens Värld på SVT just nu och även om det verkar som att de inte kommer försöka få tillbaka spelet så ger Natanael inte upp.

– Gå in och skriv på namninsamlingen, avslutar han.

Natanael Vetter

Ålder: 18.

Bor: Grästorp.

Program: estetiska programmet inriktning musik.

Favoritspel: Drakens Värld.

Favoritkaraktär i Drakens Värld: ”Älgen, han visar att även värmlänningar har en plats i samhället.”

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.