En skatepark har varit efterfrågad i Lidköping en längre tid. Nu ser brädåkarnas dröm ut att bli verklighet sedan kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott har gjort tummen upp för skateboardföreningens ansökan om investeringsbidrag.
– Vi är oerhört stolta och glada över kommunens besked, säger föreningens ordförande Daniel Maronde i ett pressmeddelande.
Det är i Framnäsområdet, i nordvästra änden av kvarteret Kniven, som parken är tänkt att ta plats. Än så länge är projektet i sin linda, men i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott är viljan stark att parken ska bli verklighet.
– Spontanidrott är på frammarsch och detta skapar förutsättningar för barn och unga att börja med en ny fritidssysselsättning likväl som för äldre generationen, som var aktiva på kanske 80-talet, att nu damma av sin bräda, säger nämndens ordförande Roger Ahlén (S) i pressmeddelandet från kommunen.
Även samhällsbyggnadsnämnden som informerats om planerna är positiv.
– Detta blir ett lyft för området. Det här är en verksamhet som passar bra in den här typen av miljö. I förlängningen kommer detta att bli fint med ny strandpark, nytt badhus och nu även en skatepark, säger Gustav Edvinsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Söker bygglov
Investeringbidraget från kultur- och fritid, som får sitt definitiva avgörande i nämnden den 4 februari, är en del av finansieringen, men Lidköpings skateboardförening kommer också att skicka ansökningar om medfinansiering till Arvsfonden och Sparbanksstiftelsen.
– Beskedet från samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden är oerhört viktiga hörnstenar och vi fortsätter nu vårt arbete med planering för bygglovsansökningar, budgetering och mycket annat spännande, säger Daniel Maronde.
Föroreningar i marken
I Kvarteret Kniven hade Shell tidigare sin oljedepå och i området finns föroreningar. I bygglovshandläggningen kommer därför en bedömning göras om den förändrade markanvändningen kräver en fördjupad markundersökning. I tidigare undersökningar har halter av oljeämnen, metaller och polyaromatiska kolväten hittats men de ligger från 1,5 meters djup.
– Tidigare genomförda grundvattenprovtagningar samt riskbedömning tyder på att uppmätta halter inom området sammantaget inte utgör någon risk för människors hälsa eller miljö dessutom hårdgörs markytan vid en skatepark vilket undanröjer risken för exponering berättar Björn Jonsson, mark- och exploateringschef.
Skateboardföreningens förhoppning är att arbetet ska komma igång till sommaren och att skateparken ska stå färdig i december.