Hoppa till huvudinnehållet

Flitig tecknare med smak för folktro

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Nelly Karlsson – självporträtt och IRL.
Nelly Karlsson – självporträtt och IRL.

Det långa berättandet är Nelly Karlssons grej – eller vad sägs om en webbserie på hittills 500-sidor? Här får dock NLT:s läsare hålla till godo med en liten teaser ur senaste boken Villa Giacomina samt en strip ur serien Vaktmästaren.

Nelly Karlsson, 34, från Lidköping upptäckte serietecknandet redan som 20-åring.

– Det var en kompis som frågade om jag ville vara med i en tävling som hon anordnade.

Det blev en ögonöppnare.

– Innan dess hade jag inte haft en tanke på att man själv kunde göra serier – de var bara något som existerade.

Dagsaktuellt ämne i serien Vaktmästaren.
Dagsaktuellt ämne i serien Vaktmästaren.

Några år senare bestämde sig Nelly för att göra en mer seriös satsning på att bli publicerad. Det gav så småningom utdelning i form av ett kontrakt med Epix förlag som 2018 utgav debutboken Polarnatt. Sedan dess har det blivit ytterligare en bok, den lokalt förankrade spökhistorien Villa Giacomina, samt två pågående webbserier: detektivberättelsen Heritage och fortsättningen på Polarnatt, Utöver det vanliga, som för närvarande snart är uppe i imponerande 500 sidor.

– Den handlar om nordisk folktro: tomtar, troll, vättar och skogsrån och så där, säger Nelly som inte bara är en produktiv serieskapare utan också är en flitig konsument.

Vad är det med seriemediet som du tilltalas av?

– Dels hur man uttrycker sig via både bild och text. Läser man en bok kan man få en sorts bild, men läser man en serie får man mer kontext på ett helt annat sätt. Man ser mer hur författaren verkligen har tänkt sig allting. Sedan är det mycket stilen, hur de färglägger, där man själv kan känna, fan, det här vill jag också teckna!

Nelly Karlsson

Ålder: 34 år.

Bor: i Lidköping.

Seriemeriter: böckerna Polarnatt och Villa Giacomina samt de pågående webbserierna Heritage och Utöver det vanliga. Har även börjat på en mer vardagsnära serie som heter Vaktmästaren.

Favoritserie/serieskapare: "Många – det är svårt att säga bara en. Men till exempel gillar jag Jonas Darnell, han som gör Herman Hedning. Får också väldigt mycket inspiration från mina vänner. De flesta tecknar serier de också."

Artikeltaggar

LidköpingMeraNöje/KulturSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.