Hoppa till huvudinnehållet

Veteran som har kvar passionen för serier

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Två varianter av Nicolas Krizan.
Två varianter av Nicolas Krizan.

Att det finns en imponerande samling serieskapare med någon form av koppling till Skaraborg är utställningen Hemåt!? bevis på. Här och i kommande nummer får NLT:s läsare stifta bekantskap med några av dem. Först ut är Nicolas Krizan.

Utställningen Hemåt!? – skaraborgska serieskapare har visats på en lång rad platser runtom i bygden sedan premiären på Kollängens tingshus 2017. För närvarande har den tagit plats utanför Vänermuseet i Lidköping och av den anledningen har tre av de medverkande bussigt nog gått med på att dela med sig av ett smakprov på sina serier till NLT:s läsare.

Som något av en spindel i nätet för utställningen får Nicolas Krizan inleda vår artikelserie. Han är en veteran i seriesammanhang som tog sina första steg på området för över 40 år sedan.

– Det var sent 70-tal när jag började dyka upp i små fanzines och alternativ- och undergroundtidskrifter. Då var det på en väldigt låg och trevande startnivå. Och man kan väl nästan säga att det har fortsatt så, haha. Jag har ju aldrig levt fullt ut på det utan det har alltid varit en sidoverksamhet, säger den Lidköpingsuppvuxne Skövdebon som under åren tecknat för kända tidningar som Mumin och Buster, men även jobbat med egna skapelser som Lillen och Mallan.

Lillen, en återkommande figur i Nicolas Krizans produktion som hängt med sedan tidigt 80-tal.
Lillen, en återkommande figur i Nicolas Krizans produktion som hängt med sedan tidigt 80-tal.
Enrutingar under rubriken Vrångbilder.
Enrutingar under rubriken Vrångbilder.

Nicolas Krizan må vara en man i mogen ålder, men intresset för serier har inte svalnat; han är alltjämt en flitig konsument och följer utgivningen på den alternativa scenen med stort intresse.

– Det känns som att mediet har växt med mig. När jag var liten fanns det ju mest serier för barn och ungdom.

I dag är situationen en annan. För samtidigt som serierna har förlorat sin sin centrala plats i pojk- och flickrummen har uttrycksformen också mognat och blommat ut i alla möjliga nischer där många har en vuxen målgrupp.

– Det finns ju serier som utspelar sig på ålderdomshem. Så jag kan fortsätta att växa med seriemediet. Det kommer fortfarande att finnas grejer som är riktade till mig.

Nicolas Krizan

Ålder: 57 år.

Bor: Södra Ryd, Skövde, men är från Lidköping. "Jag lämnade Lidköping 81-82, och flyttade väl till Skövde 90 tror jag. Var i Göteborg och Nyköping och lite så emellan."

Seriemeriter: Mumin, Buster, Lillen, Mallan.

Favoritserie/serieskapare: "Oj, det kan man räkna upp hela dagen, så det blir svårt. Det finns så många briljanta människor här i världen. Men ska man ta en svensk är jag fortfarande väldigt förtjust i Joakim Pirinen. Jag tycker att han har varit strålande ända från debuten med Socker-Conny och Sandlådan och det här och fram till i dag."

Jobbar på just nu i serieväg: Skildrar minnen från ungdomens liftande i serieform. "Jag har gjort rätt många som har pytsats ut i småtidningar här och där, och jag tänker att när det blir tillräckligt många gör jag en samling av det. Sedan har jag åtminstone en till Mallan-bok på gång som ska komma ut bara jag hinner göra klart den."

Artikeltaggar

LidköpingMeraSkaraborgSkövde

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.