Hoppa till huvudinnehållet

PRO satsar på utomhusaktiviteter

Publicerad:
Sven-Erik Johansson och Ann Nilsson, studieorganisatörer i Vinninga PRO respektive PRO Lidköping, samt Kenneth Lundell och Lars Larsson, ordförande i PRO Lidköping respektive Vinninga PRO, hoppas att medlemmarna tar chansen och deltar i de utomhusaktiviteter som ryms i föreningarnas gemensamma studieprogram.
Sven-Erik Johansson och Ann Nilsson, studieorganisatörer i Vinninga PRO respektive PRO Lidköping, samt Kenneth Lundell och Lars Larsson, ordförande i PRO Lidköping respektive Vinninga PRO, hoppas att medlemmarna tar chansen och deltar i de utomhusaktiviteter som ryms i föreningarnas gemensamma studieprogram.

PRO Lidköping och Vinninga PRO har laddat upp med ett digert gemensamt studieprogram. På pappret i alla fall – med anledning av coronapandemin ligger en stor del av programpunkterna på is.

– Vi satsar på utomhusaktiviteter, säger Ann Nilsson, studieorganisatör.

Corona har påverkat de flestas sociala liv i någon form, men hårdast har den nog slagit mot de äldre. För PRO har pandemin inneburit "gardin ned" för en stor del av verksamheten och både Lidköpings- och Vinningaföreningen kan vittna om ett stort uppdämt socialt behov hos medlemmarna.

– De saknar gemenskapen, att kunna träffas, prata med folk, säger Kenneth Lundell, ordförande i PRO Lidköping.

Vandringar

Därför är man nu extra angelägen om att nå ut med information om den verksamhet som faktiskt bedrivs. Med tanke på omständigheterna är visserligen inomhusaktiviteterna vilande, men utomhus går det fortfarande att träffas. Bland annat genom vandringar, och en sådan, i Råda den 21 januari, inleder vårens studieprogram under programpunkten Utforska vandringslederna.

– Om det inte är en meter snö, säger Ann Nilsson, studieorganisatör i PRO Lidköping.

En vandring i Råda den 21 januari är första aktiviteten i PRO Lidköpings och Vinninga PRO:s gemensamma studieprogram. Den sker inom ramen för studiecirkeln Utforska vandringslederna där det även väntar nedslag i Vinninga, Källstorp och Tådene.
En vandring i Råda den 21 januari är första aktiviteten i PRO Lidköpings och Vinninga PRO:s gemensamma studieprogram. Den sker inom ramen för studiecirkeln Utforska vandringslederna där det även väntar nedslag i Vinninga, Källstorp och Tådene.

Kämpig tid

Att det har varit en prövande tid för föreningslivet sedan pandemin slog till i våras står klart och PRO är inget undantag. I avsaknad av intäkter från anmälningsavgifter och annat har den ekonomiska situationen blivit kärv, menar Kenneth Lundell. Det är den också för många medlemmar som kanske väljer att kliva av när verksamhetsutbudet inte är detsamma som vanligt – med dalande medlemstal och därmed intäkter som följd.

– Vi försöker hålla näsan över vattenytan, säger Kenneth Lundell som hoppas att man kommer att kunna återgå till mer av ett normalläge till hösten.

Samhällstrend

Att medlemmar droppar av – trots att antalet äldre blir fler och fler – tycks vara ett tecken i tiden. Föreningsengagemanget, och då inte bara i pensionärsleden, är avtrappande i samhället, konstaterar Lars Larsson, ordförande i Vinninga PRO.

– Men föreningslivet är fantastiskt – jag är med i tio föreningar, säger Ann Nilsson och talar sig varm för det rika men kravlösa umgänge som engagemanget ger henne.

– Och studiecirklar är ett perfekt sätt att lära sig något. Man lär sig så mycket av varandra. Det är aldrig så att en kan allt. Träffas man tio personer blir det något helt annat, tillägger hon.

Artikeltaggar

ÄldreCoronavirusetLidköpingLidköpings kommunNyheterPROVinninga

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.