Hoppa till huvudinnehållet

Det flyter på igen för Kraemer

Publicerad:
Simtalangen Henrik Kraemer ser fram emot att kunna bedriva sin träning i badhuset i Lidköping igen.
Simtalangen Henrik Kraemer ser fram emot att kunna bedriva sin träning i badhuset i Lidköping igen. Foto: Thomas Kühnel

På torsdagen kom beskedet att regeringen återigen tillåter träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Ett glädjande besked för Henrik Kraemer - Lidköpings stora simtalang.

– Det har varit betydligt svårare att kunna träna ordentligt, säger 16-åringen.

Före jul stoppades all idrottsverksamhet då regeringen beslutade att alla idrottshallar i statlig eller kommunal regi skulle stängas. Det innebar bland annat att kommunen stängde badhuset i Lidköping - den plats där 16-årige simtalangen Henrik Kraemer (född 2005) till vardags bedriver sin träning.

– Jag gjorde min sista träning där i mitten av december. Det har blivit mindre träningar efter det och jag har fått köra mycket styrka istället för simning, säger Henrik Kramer.

Vad har framför allt blivit lidande i träningen?

– Tekniken. Det kan räcka med att det går två dagar utan träning och känslan är helt borta när du hoppar i vattnet igen.

Mycket styrka har det som sagt blivit som substitut och 16-åringen har även kunnat göra några träningar via privatuthyrningar i Västerbybadet i Götene.

– Nu hoppas och tror jag att Lidköping öppnar upp så att vi kan simma där igen.

Glädjande besked

Även om coronapandemin påverkar hans simsatsning har Henrik Kraemer ändå haft ett positivt besked att glädja sig åt den senaste tiden. Förra måndagen fick Lidköpingssimmaren reda på att han, som en av fyra aktiva, kommit in på riksidrottsgymnasiet i Jönköping (börjar i höst).

– Jag blev superglad. Det här var verkligen något jag ville och jag tror att det passar mig bra, säger Henrik Kraemer och fortsätter:

– I och med att Lidköping är en så pass liten klubb finns det inte så många bra simmare här. Nu får jag träna med fler simmare på en högre nivå.

Var det väntat att du skulle bli antagen?

– Jag visste att jag var med i mixen, men det var otroligt hård konkurrens i år. Många är väldigt spetsiga på just sin grej, men en faktor som kanske talade för mig är att jag är ganska bra på många distanser. Plus att jag gjorde en väldigt bra sommarsäsong också.

Henrik är snabb i vattnet.
Henrik är snabb i vattnet. Foto: Thomas Kühnel

Uttagningen till riksidrottsgymnasiet, som även finns i Helsingborg, sköttes dels digitalt med intervjuer och dels genom ett simträningstest på plats i början av januari. Ett 30-tal sökande bantades ner till tio inför simträningstestet och väl där tillhörde Henrik Kraemer som sagt den kvartett som imponerade mest på, bland andra, förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Slog igenom

Favoritdistansen är ändå 100 meter fjäril och det var också där som Henrik Kraemer för första gången gjorde sig ett namn på riktigt när han, som 14-åring, i slutet av 2018 simmade till sig ett guld i ungdoms-SM.

– Jag saknar tävlingarna otroligt mycket. De betyder mycket och det är ju även där jag träffar många av mina kompisar, säger Henrik Kraemer.

Nästa tävling får vänta ytterligare ett tag, men däremot kan simtalangen åtminstone, likt många andra barn och ungdomar i Lidköping och Sverige, snart vara igång med sin träning igen.

Alltid något.

Fakta

Henrik Kraemer

Född: 15 januari 2005.

Bor: Majåker, Lidköping.

Familj: pappa Kjell, mamma Maria, storebror Pär, storasyster Joline.

Sport: Simning.

Klubb: Lidköpings gymnastik- och simsällskap.

Största merit: Guld på ungdoms-SM (för 14-åringar) på 100 meter fjäril.

Artikeltaggar

Henrik KraemerLGSSLidköpingSimsport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.